Ανωγειανός γάμος: Το ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε στο London Greek Film Festival

Το "Καλώς ήρθατε συμπεθέροι" πραγματεύεται το τελετουργικό και τις παραδόσεις του ξεχωριστού αυτού γάμου στην Κρήτη

Το ντοκιμαντέρ "Καλώς ήρθατε συμπεθέροι" πραγματεύεται το τελετουργικό του ξεχωριστού Ανωγιανού γάμου. Οι κάτοικοι στο χωριό του Ψηλορείτη είναι μέχρι και σήμερα ταυτισμένοι με τα ήθη, τα έθιμα και τις μοναδικές παραδόσεις τους.

Στα Ανώγεια ο γάμος είναι ένα μεγάλο γεγονός και γιορτάζεται για μια εβδομάδα.  Όλο το χωριό γιορτάζει , όλοι οι κάτοικοι μαγειρεύουν , όλοι οι νεαροί βοηθούν στην προετοιμασία για να στηθεί  ένα παραδοσιακό και μεγάλο γλέντι.

 Όλα ξεκινούν από τον ντελάλη που αναγγέλλει τον γάμο,  μέχρι το ψήσιμο των γαμοκουλουριών από τις γυναίκες του χωριού. Σειρά παίρνουν το σφάξιμο των ζώων, η προετοιμασία των φαγητών στα καζάνια και  τα λεγόμενα κανίσκια (καλάθια με δώρα).

Ξεχωριστή είναι η μέρα επίσης που μεταφέρουν τα προικιά της νύφης στο σπίτι του γαμπρού με μαντινάδες και χορούς.

Στο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Γιαχνάκη βλέπουμε βήμα-βήμα την προετοιμασία του ανωγιανού γάμου μέχρι και τις στιγμές που όλο το χωριό μετά τον γάμο στην πλατεία τραγουδά και χορεύει τις δημιουργίες των ηρωικών του λυράρηδων και τραγουδοποιών: του Ξυλούρη,  του Ψαραντώνη αλλά και των  Βασίλη Σκουλά και  Μανόλη Καλομοίρη, οι οποίοι εμφανίζονται κιόλας.

Το  ντοκιμαντέρ «Καλώς ήρθατε συμπεθέροι» βραβεύτηκε με το βραβείο «Ειδικής Mνείας», το «Odysseus Award» στην τελετή απονομής του 11oυ London Greek Film Festival στο Λονδίνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top