"Δύτες πειρατές" εξολοθρεύουν τον βυθό αλιεύοντας είδη υπό εξαφάνιση

Η κάμερα καταγράφει στον Σαρωνικό παράνομους δύτες που βγάζουν πετροσωλήνες και πίνες

Παράνομα κυκλώματα δρουν στις ελληνικές θάλασσες αλιεύοντας είδη που απαγορεύονται γιατί είναι υπό  εξαφάνιση όπως οι πετροσωλήνες.  Δείτε  στο ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή πως παρά την αυστηρή νομοθεσία, πωλούνται κανονικά, καθώς η αδιαφορία και η έλλειψη ελέγχων έχει χτυπήσει κόκκινο.

Η κάμερα καταγράφει  στον Σαρωνικό παράνομους δύτες που βγάζουν απαγορευμένα όστρακα όπως πετροσωλήνες και πίνες. 

 «Ποιος θα τους δει αυτούς που βγάζουν γιατί είναι σε συγκεκριμένα σημεία και πως θα γίνει η αστυνόμευση. Δεν μπορούν να πιάσουν όλες τις παραλίες και να βρουν αυτούς που κατεβαίνουν με το κομπρεσέρ και το σφυρί», λέει στο Star ιχθυοπαραγωγός.

Δείτε πώς γίνεται η  αλίευση του πετροσωλήνα.  Σπάνε τα βράχια καταστρέφοντας ό, τι υπάρχει στον βυθό.

 «Μιλάμε για ένα τεράστιο κύκλωμα μια μεγάλη μαύρη αγορά. Για να τον ψαρέψουν οι πειρατές τώρα με κομπρεσέρ σπάνε τους βράχους επηρεάζουν μια ολόκληρη παράκτια ζώνη», λέει η Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος».

Παράνομα κυκλώματα πωλούν στη μαύρη αγορά όστρακα - χρυσάφι

Η παράνομη αλίευση αποτελεί μάστιγα και για τους   επαγγελματίες του κλάδου  που εξαιτίας  των κυκλωμάτων φοβούνται να μιλήσουν.

Η αλιεία για τους πετροσωλήνες  απαγορεύεται  από το 1992 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες.  

Ταβέρνα διαφημίζει τους πετροσωλήνες ως εκλεκτό έδεσμα

Μάλιστα υπάρχουν ψαροταβέρνες που είναι γνωστές  μόνο για την… παρανομία τους αφού προσφέρουν  ως σπεσιαλιτέ  πετροσωλήνες. Όπως αυτή στο κέντρο της Αθήνας που οι αναγνώστες τους trip advisor την προτείνουν για το λιγκουίνι με το σπάνιο έδεσμα των πετροσωλήνων.

Αυτό που  αποφεύγει να κάνει ο υπουργός Αποστόλου, ίσως το κάνει ο φόβος, καθώς τα παράνομα όστρακα δεν ελέγχονται υγειονομικά, και ειδικά οι πετροσωλήνες συλλέγουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο ψευδάργυρο και κάδμιο, πραγματικό κίνδυνο  αν καταναλωθούν.

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top