Το μυστικό της Αμφίπολης – Πού κοιτά η είσοδος του Τύμβου Καστά

Η νέα ανακάλυψη που αποκαλύπτει και άλλα στοιχεία για το σπουδαίο μνημείο

Το μυστικό της Αμφίπολης – Πού κοιτά η είσοδος

Τα μυστικά του αποκαλύπτει διαρκώς το μνημείο της Αμφίπολης, με τη νέα ανακάλυψη να αποκαλύπτει το μεγαλείο του μνημείου και των δημιουργών τους.

Ποια είναι αυτή η ανακάλυψη; Ο Τύμβος Καστά «δείχνει» στους Δελφούς. Αυτό παρατήρησε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος σε μια νέα υποσημείωση στη μελέτη του μακεδονικού ταφικού μνημείου που προσέλκυσε τα φώτα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα λοιπόν με την υποσημείωση αυτή υπάρχει «γεωγραφική σύνδεση» της Αμφίπολης με το Μαντείο των Δελφών.

Όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση του ομότιμου καθηγητή Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ε. Λιβιεράτου ότι ο άξονας του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη έχει προσανατολισμό προς τους Δελφούς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πρώτη φορά την Τρίτη το αποτέλεσμα της έρευνάς του που εξηγεί πώς ο Τύμβος Καστά φτάνει έως τους πρόποδες του Παρνασσού.

«Καθώς προχωρούσαν οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, αποκαλύπτονταν τα πρώτα ευρήματα και άρχισαν να δίδονται φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Ήταν το 2014, όταν παρατήρησα ότι ο άξονας εισόδου του ταφικού διαδρόμου του μνημείου ήταν έκκεντρος, δηλαδή, ενώ το μνημείο είναι τέλειος κύκλος, ο άξονας της εισόδου δεν διευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου», είπε ο καθ. Λιβιεράτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Γνωρίζοντας λοιπόν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πως η γεωπληροφορία αποτελεί σημαντικότατη πηγή ιστορικών στοιχείων, ο κ. Λιβιεράτος αναζήτησε ερμηνεία σε αυτό που παρατήρησε με βάση μερικά εμφανή γεωδαιτικά στοιχεία, σχετιζόμενα με τον προσανατολισμό του άξονα της εισόδου στο μνημείο.

«Από μια πρόχειρη μελέτη στη δορυφορική εικόνα του κυκλικού μνημείου στο google earth είδα πως ο άξονας είναι προσανατολισμένος κατά το αζιμούθιο προς μια διεύθυνση, η οποία προεκτεινόμενη περνάει από ένα... μαγικό σημείο», λέει.

Στα επόμενα βήματα της έρευνας, αφού έλεγξε τον προσανατολισμό του άξονα εισόδου στο μνημείο από επιτόπου στοιχεία και έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς, επιβεβαίωσε την αρχική του εκτίμηση, ότι δηλαδή ο προσανατολισμός της εισόδου του Τύμβου Καστά οδηγεί στους Δελφούς!

Τους ίδιους υπολογισμούς επανέλαβε και επανεπιβεβαίωσε στη συνέχεια από αποτυπώσεις της εισόδου, που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.

Το ερώτημα που επανέρχεται μετά από αυτήν την ανακάλυψη είναι ποιος τελικά είναι ο ένοικος του τάφου και αν είχε κάνει κάποιο σχετικό χρησμό η Πυθία.

Έρχεται άραγε η σύνδεση αυτή να επιβεβαιώσει μελετητές, που έχουν παρατηρήσει ότι οι ζωγραφισμένες παραστάσεις στα επιστύλια του Τύμβου Καστά υποδεικνύουν σύνδεση της Αμφίπολης με τους Δελφούς ή ότι μοιάζουν οι Καρυάτιδες στους δύο χώρους;

Ο καθηγητής δεν επεκτάθηκε σε ερμηνείες, που κατά τη γνώμη του, ανήκουν σε άλλες ειδικότητες. Του αρκεί, όπως εξηγεί, η σημαντική επισήμανση και η τεκμηρίωση της ορθότητάς της. Προσθέτει, όμως, ότι «η περίοδος εκείνη ήταν επιστημονικά σπουδαία με προχωρημένες γνώσεις σχετικά με τη σχέση του έναστρου στερεώματος με τη γεωγραφία και τους χάρτες».
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top