Νέες μαρτυρίες για το επεισόδιο στα Ίμια: «Βλέπαμε το τουρκικό σκάφος να έρχεται καταπάνω μας-Δεν είχε ξαναγίνει αυτό»

Σημαντική η ζημιά στο ελληνικό πλοίο μετά τον εμβολισμό από την τουρκική ακταιωρό

Νέες μαρτυρίες για το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια βλέπουν μέρα με τη μέρα το φως της δημοσιότητας.

Την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα έχουν εμπλακεί σε ένα «πόλεμο» δηλώσεων με την Τουρκία να δίνει ρεσιτάλ προκλητικότητας ζητώντας και τα… «ρέστα», το «Έθνος της Κυριακής» δημοσιεύει καρέ καρέ τις περιγραφές μελών του πληρώματος του «Γαύδος», σύμφωνα με τα όσα φέρονται να είπαν σε δικούς τους ανθρώπους μετά το περιστατικό και τα δραματικά λεπτά που έζησαν:

«Πιστεύαμε ότι το κάνει εκφοβιστικά και ότι θα σταματούσε. Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που βλέπαμε τέτοιου είδους επιθετικότητα. Βλέπουμε το τουρκικό σκάφος να έρχεται κατά πάνω μας. Πιστεύαμε ότι το κάνει εκφοβιστικά και ότι θα σταματούσε. Δεν ήταν, άλλωστε η πρώτη φορά που βλέπαμε τέτοιου είδους επιθετικότητα. Αυτό όμως δεν είχε ξαναγίνει.Όταν έφτασε στα 50-60 μέτρα από εμάς, ήμασταν πια σίγουροι ότι δεν μπλοφάρει. Δεν έκοψε ταχύτητα, δεν άλλαξε κατεύθυνση.Ο καπετάνιος κατάλαβε ότι πρέπει να αντιδράσει άμεσα, όπως και έκανε. Ανέπτυξε ταχύτητα και το τουρκικό σκάφος μας χτύπησε στην πρύμνη. Αν δεν αντιδρούσαμε, θα μας έβρισκε στη μέση του πλοίου και θα μας βούλιαζε.Εκείνη την ώρα τρομάζεις, γιατί δεν ξέρεις μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν και τι εντολές έχουν πάρει», λέει το πλήρωμα για τη νύχτα της 12ηςΦεβρουαρίου στα Ίμια.

«ΑΝ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ»

 

Συγκλονιστική ήταν και η περιγραφή που έκανε προ ημερών στην εκπομπή «Live News», άλλο μέλος  του πληρώματος του «Γαύδος», λέγοντας πως αν το τουρκικό σκάφος τους είχε πετύχει στη μέση, «θα είχαμε θύματα»:

«Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα «έκοβαν» ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή όπως κάνουν συχνά.

Όμως αυτή τη φορά δεν έκοβαν, ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Μας είχαν κεντράρει. Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: "Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε!" Τουλάχιστον 5 φορές ειδοποιήσαμε. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει». 

Ο κυβερνήτης του ΠΑΘ 090 φωνάζει: «Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!». Τότε το 100 μέτρων βαρύ σιδερένιο σκαρί της τουρκικής ακτοφυλακής έπεσε με δύναμη πάνω στο πλωτό του λιμενικού. Ο κυβερνήτης δίνει αμέσως διαταγή. «Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά».

«Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα… Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο… Ήθελαν νεκρούς! Αν μας είχε πετύχει στην μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά» περιγράφει με κομμένη την ανάσα το μέλος του πληρώματος.

«ΚΟΛΑΦΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΤΑ VIDEO ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

 

Την ίδια στιγμή, τα δυο video που δημοσίευσε η «Καθημερινή» από τη στιγμή του ισχυρισμού, αποτελούν κόλαφο για την Άγκυρα και τον Ερντογάν, καταρρίπτοντας  τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι το ελληνικό σκάφος έπεσε πάνω στο τουρκικό.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΥΘΙΣΟΥΝ ΤΟ "ΓΑΥΔΟΣ" !

 

Όπως δείχνει και το βίντεο, το UMUT πέφτει με δύναμη με την πλώρη στο πίσω αριστερό μέρος του ελληνικού σκάφους, το οποίο φαίνεται να παραμένει ακίνητο. Αμέσως μετά την πρόσκρουση, το «ΓΑΥΔΟΣ» φουλάρει τις μηχανές, ενώ ένα μέλος του πληρώματός του χειρονομεί με οργή κατά των Τούρκων.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ «ΓΑΥΔΟΣ»

 

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η ζημιά που έχει υποστεί το ελληνικό περιπολικό χαρακτηρίζεται σημαντική, ενώ ,υπάρχουν πληροφορίες ότι ξηλώθηκε και μέρος του καταστρώματος (κουβέρτα).

Το ελληνικό πλοίο έχει «τραυματιστεί» στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου που έχει διπλώσει. 

(Φώτο από militaire.gr)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top