Και ματωμένο και super blue το φεγγάρι της Τετάρτης! Aπό πού θα είναι ορατό το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο

Έχει να συμβεί εδώ και 150 χρόνια – Τι λέει στο STAR o αστροφυσικός Δημήτρης Τσιμπίδας

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι λάτρεις του είδους. Το σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι που θα κάνει αύριο την εμφάνιση του θα συνδυαστεί με ολική έκλειψη, γεγονός που συμβαίνει κάθε 150 χρόνια.

Ετοιμαστείτε! Έρχεται το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι» για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια

Το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι»  είναι μοναδικό καθώς συνδυάζει  τρία διαφορετικά σεληνιακά φαινόμενα: το μπλε φεγγάρι , την έκλειψη που θα φέρει τη Γη ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη και το γεγονός πως το φεγγάρι θα βρεθεί στο πιο κοντινό σημείο με τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο μεγάλο και πιο φωτεινό.

«Έχουμε ένα τριπλό φαινόμενο που αφορά στη Σελήνη, αυτόν τον Ιανουάριο. Είχαμε μέσα στον μήνα δύο πανσελήνους και τον Φεβρουάριο δε θα έχουμε καμία» περιγράφει ο Δημήτρης Τσιμπίδας, αστροφυσικός - φυσικός διαστήματος του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το φαινόμενο θα γίνει ορατό κυρίως στο δυτικό ημισφαίριο και συγκεκριμένα στην Ανατολική Ασία, σε περιοχές του Ατλαντικού, στις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής.

Στην Αθήνα, το φαινόμενο δε θα είναι τόσο ορατό όσο στις άλλες χώρες κι αυτό γιατί η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της  στις 15:30 το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του φαινομένου ίσως είναι ορατό το απόγευμα.

Η έκλειψη θα διαρκέσει μία ώρα και ένα τέταρτο. Η NASA θα τη μεταδώσει σε live streaming για όσους δε μπορέσουν να την παρακολουθήσουν από κοντά καθώς η επόμενη  θα είναι σε 150 χρόνια.

Δείτε το ρεπορτάζ στο Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Δείτε ολόκληρο το Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top