Το μυστικό του Μαραθώνα - Η σχέση του σεισμού της Δευτέρας με την τεχνητή λίμνη

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η διακύμανση της στάθμης τεχνητών λιμνών συνδέεται με την τοπική σεισμικότητα - Νέα Ενημέρωση: 18/01/18 20:59

Σε κάτι που ούτε καν θα φανταζόταν κανείς εστιάζουν τις έρευνες τους οι επιστήμονες, όσον αφορά στον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής το βράδυ της Δευτέρας.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στα «ΝΕΑ» εξηγεί ότι το μυστικό μπορεί να κρύβεται στη λίμνη του Μαραθώνα.

Όπως λέει, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η διακύμανση της στάθμης τεχνητών λιμνών συνδέεται με την τοπική σεισμικότητα ενώ ο αείμνηστος καθηγητής Αγγελος Γαλανόπουλος είχε πραγματοποιήσει έρευνα που κατέδειξε ότι η άνοδος της στάθμης της λίμνης συνδεόταν με την παραγωγή σεισμών στο Μαραθώνα. Αυτό που απομένει είναι να ερευνηθεί το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από τις 2 Ιανουαρίου στην περιοχή να είναι απόρροια μεταβολών που έχουν συντελεστεί στα αποθέματα των υδάτων της λίμνης. 

Ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντά σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα δίνοντας την ακτινογραφία του πρόσφατου σεισμού και εξηγώντας τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες και τι εξετάζουν οι επιστήμονες.

Το σμήνος σεισμών που παρατηρήθηκε στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες

«Αρχικά είχαμε θεωρήσει ότι η επίμονη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην περιοχή από τις 2 μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου ήταν σμηνοσειρά, δηλαδή μια ομάδα μικρών σεισμών, στην ίδια περιοχή με περίπου ίδια μεγέθη - από 2,2 έως 2,9 ρίχτερ. Πλέον θεωρούμε ότι επρόκειτο για προσεισμική δραστηριότητα που κατέληξε σε έναν ισχυρότερο σεισμό, τον προχθεσινό. Η εικόνα έχει αλλάξει»

«Δεν υπάρχει στάνταρ χρόνος να επιβεβαιώσουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»

«Δεν υπάρχει στάνταρ χρόνος. Ακόμη και τα τρία 24ωρα που λέμε είναι ένα διάστημα εικονικό. Ειδικά πριν κλείσουν 24 ώρες από την εκδήλωση του φαινομένου δεν μπορούμε να διαγνώσουμε τη συνολική εξέλιξή του»

Η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης

«Έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το κατά πόσο η διακύμανση στη στάθμη των τεχνητών λιμνών επηρεάζει την τοπική σεισμικότητα. Υπάρχει δημοσιευμένη από το 1966 μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή Άγγελου Γαλανοπούλου ο οποίος εξέτασε τη μεταβολή της στάθμης της λίμνης του Μαραθώνα και τη σχέση της με τη σεισμική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης κυρίως όταν  πέφτει πολύ νερό και η λίμνη «φορτίζει». Δεν έχουμε ελέγξει αν η έρευνα έχει εφαρμογή στον προχθεσινό σεισμό, όμως η σεισμολογία θα πρέπει να παρακολουθεί και άλλες διαδικασίες για να κατανοεί πληρέστερα την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μια έρευνα που μπορεί να γίνει και τώρα συγκρίνοντας τη χρονοσειρά των σεισμών και της στάθμης της λίμνης»

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει εκδηλωθεί στο Μαραθώνα

«Ήταν 4,7 ρίχτερ και εκδηλώθηκε το 1957. Το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί μεγάλοι σεισμοί συμπορεύεται με το ότι στην περιοχή  δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, αυτό είναι αισιόδοξο. Βεβαίως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100%»

Δεν έχει παρατηρηθεί μετατόπιση προς μεγαλύτερα ρήγματα

«Οι σεισμοί είναι εστιασμένοι προς τη συγκεκριμένη περιοχή, στο τρίγωνο Μαραθώνα - Αγίου Στεφάνου -  Νέας Μάκρης, στις ανατολικές παρυφές της Πεντέλης»

Μπορεί η συγκεκριμένη εστία να προκαλέσει σύντομα σεισμό ίσου ή μεγαλύτερου μεγέθους;

«Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς και χρειάζεται ψυχραιμία. Πιστεύω, όμως, ότι έχει μικρή πιθανότητα για δύο λόγους: επειδή η περιοχή δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και επειδή το φαινόμενο έχει αρχίσει να δίνει την εικόνα ενός κύριου σεισμού που ακολουθείται από μετασεισμούς»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top