Κι όμως υπήρχαν προειδοποιήσεις για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και κανείς δεν έκανε τίποτα

Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου

Υπήρχαν προειδοποιήσεις για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι αποκαλύψεις του καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Παπανικολάου ότι οι φονικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους στη Μάνδρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Διαβάστε επίσης: Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ξεκινήσει στη Μάνδρα - Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι

Έρευνα Star: Οργισμένοι οι κάτοικοι της Μάνδρας για την εγκατάλειψη από την Πολιτεία

Σε τραγική κατάσταση οι πολίτες της Μάνδρας - Ζευγάρι ηλικιωμένων έχει να φάει δύο μέρες

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι 48 ώρες πριν από τη θεομηνία που έπληξε τη Μάνδρα, το σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης «Ποσειδών» είχε προβλέψει ότι στο όρος Πατέρα θα έπεφταν 50 χιλιοστά βροχής σε λίγες ώρες.

Κανείς όμως από τους αρμόδιους φορείς δεν έδωσε βάση στις προειδοποιήσεις αυτές με αποτέλεσμα, όπως λέει ο καθηγητής, να μην υπάρξει ούτε ένα μέτρο πρόληψης και να ακολουθήσει η τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα.

(Ο  καθηγητής Γεωλογίας, Δ. Παπανικολάου)

«Το κράτος, η Πολιτική Προστασία, κατάλαβε την έκταση του προβλήματος στη Μάνδρα το μεσημέρι, από τα ΜΜΕ. Μέχρι τότε δεν είχε εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Αν είχαν καταλάβει νωρίτερα τι συνέβαινε στην παλιά εθνική οδό και είχε άμεσα πάει εκεί η Τροχαία να κλείσει το δρόμο, είναι πιθανό να μην είχαν εγκλωβιστεί και πεθάνει τόσοι οδηγοί», είπε ο κ. Παπανικολάου.

Το σύστημα «Ποσειδών» δημιουργήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ και σε αυτό έχουν πρόσβαση όλοι, αν και δεν είναι συνδεδεμένο απευθείας με κάποια κρατική υπηρεσία. Παρέχει προγνώσεις για τους ανέμους, τις βροχές, τη νεφοκάλυψη, κλπ και έχει χρηματοδοτηθεί τόσο από την ΕΕ, όσο και από το υπουργείο Οικονομίας.

Τέλος σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε γνωστό ότι οι πλημμύρες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από φυσικές καταστροφές στη χώρα μας μετά από τους σεισμούς και ότι συνήθως θύματα είναι άνδρες έως 50 ετών που την ώρα της βροχής βρίσκονται μέσα στα αυτοκίνητά τους και οδηγούν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top