Οι Έλληνες της Ελβετίας: Μορφωμένοι νέοι που έφυγαν από τη χώρα και τα κατάφεραν

Σήμερα είναι υπεύθυνοι σε πολύ σημαντικές θέσεις και σε διεθνείς οργανισμούς

Η φυγή μορφωμένων νέων από τη χώρα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και ένα σοβαρό πρόβλημα που οφείλει η πολιτεία να αντιμετωπίσει.

Πολλοί από τους Έλληνες που άφησαν την Ελλάδα της κρίσης για να αναζητήσουν την τύχη τους σε μια χώρα όπως η Ελβετία τα κατάφεραν και μάλιστα σε πολύ σημαντικές θέσεις  είτε σε διεθνείς οργανισμούς  είτε σε τράπεζες είτε και σε πολυεθνικές εταιρείες.

H Καλλιόπη Λάζαρη, έφυγε από την Αθήνα αφού δεν είχε τις ευκαιρίες να ακολουθήσει το  όνειρό της:

 

«Θέλω να επισημάνω πόσο  σου δίνουν την ευκαιρία εδώ. Κάνεις την αίτηση δεν έχεις γνωστό περνάς από την συνέντευξη  βλέπουν αυτό που έχεις σπουδάσει και αν τους κάνεις σε παίρνουν και σου δίνουν την ευκαιρία».

Σήμερα είναι υπεύθυνη στο τμήμα επικοινωνίας της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, ενός παγκόσμιου οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν 140 κράτη και από τις πέντε ηπείρους.

«Εγώ θεωρώ ότι ο επιμένων νικά. Και έτσι ήταν και η δική μου κατάσταση από την άποψη ότι τελείωσα το πανεπιστήμιο χωρίς να έχω κάποιον γνωστό, αλλά πιστεύω ότι αν έχει στόχο και επιμένεις τα καταφέρνεις. Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες πιστεύω ότι τα νέα παιδιά θα αναγκαστούν να φύγουν» προσθέτει η ίδια.

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο, οι απολαβές αλλά και οι επαγγελματικές προοπτικές ήταν η αιτία για τον Δημήτρη Σάνο, να πάρει την οικογένειά του και να μεταναστεύσει στην Γενεύη:

 

«Εφόσον δόθηκε, ήταν ελκυστική η πρόταση και αποφασίσαμε και φύγαμε οικογενειακώς. Από εκεί πέρα μπαίνουν άλλοι παράγοντες που σαν επαγγελματίας και σαν οικογενειάρχης αποφασίζεις να κάνει κάποιες επιλογές που η Ελλάδα δεν έχει αβαντάζ σε αυτό».

Ο Δημήτρης είναι ένας από τους εγκεφάλους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Με έδρα τη Γενεύη έχει την ευθύνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο για θέματα ασφαλείας.

«Όταν υπάρξει η σωστή επιλογή είτε να πάω στη Λατινική Αμερική είτε στο Ηράκλειο εγώ θα το κρίνω το ίδιο καθώς όπως αναγκάστηκα και να πω απομακρύνομαι από την Ελλάδα, εξίσου υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψω στην Ελλάδα».

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top