Παγκόσμια Ημέρα Aids - Τι λέει στο star.gr διευθυντής κέντρου που στηρίζει ανθρώπους που ζουν με HIV

Ποιες είναι οι φοβίες που έχουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV

Παγκόσμια ημέρα Aids - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ως παγκόσμια ημέρα Aids έχει οριστεί η 1η Δεκεμβρίου. Με αφορμή αυτήν την ημέρα δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία για τη νόσο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν την ευκαιρία να συμπαρασταθούν σε όσους ζουν με αυτήν. Στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο τα κρούσματα είναι λιγότερα. Το 2016 είχαμε 639 νέες διαγνώσεις, ενώ το 2017 αυτές έπεσαν στις 492.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής, Κωστής Χατζημωράκης που βρίσκεται κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους και βιώνει τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους, μίλησε στο star.gr γι’ αυτήν την «παρεξηγημένη» νόσο.

«Αυτό που θα ήθελα να γίνει αντιληπτό είναι ότι σαφώς οι άνθρωποι που ζουν με ΗΙV αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μπορεί η φαρμακευτική περίθαλψη να τους βοηθά να βιώνουν την οροθετικότητα ως μία χρόνια νόσο και όχι ως ένα θανατηφόρο νόσημα, σαφώς όμως αντιμετωπίζουν το «στίγμα». Αυτό, λοιπόν, που θέλουμε να δείξουμε φέτος, είναι πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν παρόμοιες ανησυχίες με κάθε άλλον άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά στο star.gr, ενώ πρόσθεσε πως με τα σύγχρονα φάρμακα μία γυναίκα μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί και να ζήσει και η ίδια μία φυσιολογική ζωή.

Η Κατερίνα που είναι θετική στον HIV και φοβάται πως δε θα περάσει όλα τα μαθήματα της σχολής της, ο Δημήτρης που είναι θετικός στον HIV και κοντεύει να πεθάνει από την αγωνία του, γιατί αύριο είναι η πρώτη μέρα της κόρης του στο σχολείο, και ο Νικόλας που είναι θετικός στον HIV και έχει χάσει τον ύπνο του, γιατί του λείπει η κοπέλα του που έφυγε στο εξωτερικό... Οι τρεις αυτοί άνθρωποι που αναφέρονται στην καμπάνια για το κοινωνικό στίγμα από το Κέντρο Ζωής μπορεί «αύριο» να είμαστε εμείς, αφού ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.

«Από την αρχή της λοίμωξης HIV, υπάρχει φόβος, γιατί έχουμε γαλουχηθεί με αυτό. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι άνθρωποι που ζουν με την HIV λοίμωξη ήταν άνθρωποι που πριν ήταν άνθρωποι που δε ζούσαν με τον HIV. Άρα, αυτοί οι άνθρωποι γεννήθηκαν φοβούμενοι κάτι τόσο τεράστιο. Άρα, όταν κάποιος περνά στην απέναντι όχθη, καλείται να αντιμετωπίσει μία εδραιωμένη συμπεριφορά. Μία συμπεριφορά που γεννά προκαταλήψεις και στερεότυπα. Πολλές φορές έναν τέτοιο άνθρωπο θα τον πούμε χρήστη ουσιών, πολύ εύκολα θα τον πούμε ομοφυλόφιλο και άλλα πολλά. Οι φοβίες αγγίζουν πολλά πράγματα. Από το αν θα τον αποδέχονται πλέον οι γύρω του... υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει αύριο. Γενικά ο  φόβος είναι εδραιωμένος. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο τι σημαίνει αυτό. Τι πραγματικά είναι. Το μήνυμα που θα θέλαμε να περάσουμε είναι πως η λοίμωξη HIV αφορά τους πάντες. Ο ενεργά σεξουαλικός πληθυσμός δε θα πρέπει να αγνοεί ότι ο HIV τον αφορά 365 μέρες το χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο. Θα πρέπει να γνωρίσουμε τι είναι HIV, όταν μάθουμε τι σημαίνει, μαθαίνουμε και να μην το φοβόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής, που κλείνει 27 χρόνια λειτουργίας, και συμπλήρωσε:

«(Το κέντρο) Στηρίζει αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να τους ενδιαφέρει η ταυτότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Η πόρτα του Κέντρου Ζωής είναι ανοιχτή για όλους».

Όσο για το τι ηλικίας είναι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό και ζητάνε βοήθεια;

«Ο HIV αφορά τους πάντες και δεν ξεχωρίζει κανέναν».

Ρεπορτάζ: Μαλέλη Δέσποινα 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top