Μόνο 2 στις 10 Ελληνίδες κάνουν test ΠΑΠ- Γυναικολόγος επισημαίνει στο star.gr τους κινδύνους που διατρέχουν

Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν κάνουν πια το καθιερωμένο τσεκ- απ

To 20% των γυναικών δεν κάνε Test ΠΑΠ

Το ότι η πρόληψη σώζει ζωές φαίνεται να ξεχνούν κάποιες γυναίκες, αφού, ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Γ.Ν Παπανικολάου, τον Δήμο Κύμης, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Ένωση καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας, έδειξε πως μόνο 2 στις 10 Ελληνίδες υποβάλλονται σε Test ΠΑΠ.

Οι γυναικολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως τονίζουν το εν λόγω test σώζει ζωές.

«Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να κάνουν test ΠΑΠ μία φορά το χρόνο. Θα πρέπει να τους το κάνει γυναικολόγος και όχι νοσηλεύτριες. Το συγκεκριμένο test εντοπίζει αν υπάρχουν προκαρκινικές καταστάσεις για τον τράχηλο της μήτρας, κακοήθεις και προκακοήθεις αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, κονδυλώματα, κολπίτιδες και τραχηλίτιδες» επισημαίνει στο star.gr ο γυναικολόγος Δημήτρης Ζολώτας και προσθέτει:

«Αν κάτι εντοπιστεί αμέσως μπορεί και να αντιμετωπισθεί, ακόμα και αν είναι κάτι σοβαρό. Όπως επίσης, κάτι που μπορεί να μην είναι σημαντικό αν κάποιος το αμελήσει να γίνει σοβαρό».

Όσο για το τι φταίει που μόνο το 20% των γυναικών υποβάλλεται σε Test ΠΑΠ; 

«Μπορεί οι γυναίκες να μην έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι αλλά και η οικονομική κρίση παίζει το ρόλο της».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει επίσης πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η 2η σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό.

Όπως μάλιστα τόνισαν ο ειδικοί, με τη σύγχρονη μετεξέλιξη του συμβατικού test ΠΑΠ «πλησιάζουμε στο τέλος του καρκίνου της μήτρας».

Της Δέσποινας Μαλέλη

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top