Όταν οι φυλακισμένοι…ζωγραφίζουν- Στο πλευρό τους το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο σύλλογος «Ο Ονήσιμος» αρωγός των κρατουμένων

Στο πλευρό των φυλακισμένων το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανέλαβε την πλήρη κάλυψη των δαπανών του διετούς προγράμματος Εικαστικής Θεραπείας και Παρέμβασης, το οποίο ήδη υλοποιεί επί σειράν ετών ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος» (http://www.onisimos.gr) στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών (Κ.Α.Τ.Κ.Ε.Θ.) . Απο τουδε και στο εξής το πρόγραμμα πλέον θα υλοποιείται επιχορηγούμενο στα εξής 7 Καταστήματα Κράτησης:

1)Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών

2) Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα

3) Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος»

4) Δικαστική Φυλακή Γυναικών Κορυδαλλού

5) Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

6) Δικαστική Φυλακή Ανδρών Κορυδαλλού

7) Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Άλκηστις Μπούρα, Κοινωνική Λειτουργός-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, MSc.

Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας , είδαμε την ανάδειξη ενός ελπιδοφόρου και πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης μέσα από δεκάδες δομές με ποικίλα χαρακτηριστικά , που έφερε σε επαφή με πολλές χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι τους απευθύνθηκαν ζητώντας βοήθεια ή θέλοντας να συμβάλουν με την προσφορά τους. Ανάμεσα τους και ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ , ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων που συνέχισε να επιτελεί αθόρυβα , χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς καμιά κρατική βοήθεια , το έργο που ξεκίνησε το 1982 , δηλαδή την υλική και ηθική αρωγή των απόρων φυλακισμένων, των αποφυλακισμένων και των οικογενειών τους.

Η ιστορία του συλλόγου "Ονήσιμος"

Ο «ΟΝΗΣΙΜΟΣ» ιδρύθηκε το 1982, ως φιλανθρωπικό σωματείο με σκοπό την υλική και ηθική αρωγή των απόρων φυλακισμένων, των αποφυλακισμένων και των οικογενειών τους. Είναι αναγνωρισμένος από

το κράτος ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο (Φ.Ε.Κ.883/Τ.Β./4/12/1989).

Συμπαραστέκεται στους κρατουμένους με την ενίσχυση των φιλόπτωχων ταμείων των φυλακών και με την κάλυψη αναγκών των κρατουμένων σε ιματισμό και είδη πρώτης ανάγκης.

Παρέχει τρόφιμα, ιματισμό, υποδήματα, είδη προσωπικής υγιεινής και ψυχολογική υποστήριξη σε αποφυλακισμένους και οικογένειες κρατουμένων (250 οικογένειες) για τη κάλυψη βιοποριστικών αναγκών, λειτουργώντας αποτρεπτικά στην δημιουργία παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καθημερινή βάση απευθύνονται στον Σύλλογο 15-20 αποφυλακισμένοι και μέλη οικογενειών κρατουμένων για υλική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη.

Ο Σύλλογος φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων, των οικογενειών τους αλλά και των αποφυλακισμένων, με οικονομικά βοηθήματα και είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ιματισμό, υποδήματα, πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ, συμβολή στην παραφαρμακευτική περίθαλψη κρατουμένων κ.α.).

Κλινική ψυχολόγος αναλαμβάνει την υποστήριξη αποφυλακισμένων και των οικογενειών των κρατουμένων.

Σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς φροντίζει για την επανένταξη στη κοινωνία και την αποφυλάκιση ατόμων με αυστηρά κριτήρια (άποροι, οικογενειάρχες, όχι υπότροποι, άριστη διαγωγή κατά τη περίοδο κράτησης). Παράλληλα, παρέχονται δωρεάν νομικές υπηρεσίες σε άπορους φυλακισμένους και καταβολή των δικαστικών τους εξόδων.

Παρέχεται φιλοξενία για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την αποφυλάκιση σε ξενοδοχεία στην Αθήνα, όσων ατόμων έχουν πρόβλημα στέγης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top