Είσαι γυναίκα στην Ελλάδα; Την πάτησες! Η χειρότερη χώρα για το γυναικείο φύλο

Τι αποκαλύπτει έρευνα της ΕΕ

Η Ελλάδα είναι η  χειρότερη χώρα για το γυναικείο φύλο

Τη χειρότερη θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων καταλαμβάνει η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων.

Όπως αναφέρει η έρευνα, η πρόοδος στην ΕΕ όσον αφορά στην ισότητα των δύο φύλων γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καταλαμβάνοντας σήμερα βαθμολογία 66,2 στα 100, τέσσερις μόλις βαθμούς πιο πάνω σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στην Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την τελευταία θέση με 50 βαθμούς και πρώτη τη Σουηδία με 82,6 βαθμούς.

Αναλυτικά, στον τομέα της εργασίας, ο βαθμός στον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από την ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις καλές συνθήκες εργασίας είναι μόλις 64,2 με μέσο όρο στην ΕΕ το 71,5.

Όσον αφορά στον τομέα των χρημάτων που μετρά τις ανισότητες μεταξύ των φύλων η Ελλάδα πέτυχε σκορ 70,7 όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 79,6.

Στον τομέα της γνώσης που μετρά τις ανισότητες των φύλων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση κατά τη διάρκεια της πορείας της ζωής του, ο βαθμός της Ελλάδας είναι 55,6 σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 63,4.

Επίσης στον τομέα του χρόνου, που μετρά τις ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στη φροντίδα και στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες η Ελλάδα πέτυχε σκορ 44,7 με μέσο όρο στην ΕΕ 65,7.

Στον τομέα της εξουσίας, ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα πέτυχε βαθμολογία 21,7, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 48,5.

Τέλος στον τομέα της υγείας που μετρά την ισότητα των φύλων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την υγιεινή συμπεριφορά η Ελλάδα έχει βαθμολογία 83,1, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 87,4.

Επίσης σύμφωνα με την έρευνα, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία ή και τα δύο από την ηλικία των 15 ετών, ενώ σχεδόν ένα στα τέσσερα άτομα ζει υπό την απειλή της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, με πάνω από τα μισά από αυτά να είναι γυναίκες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top