Σε επαγρύπνηση η πυροσβεστική στην ανατολική Αττική-Σχετική ύφεση στην πυρκαγιά

Οι καιρικές συνθήκες και η πτώση του αέρα βοηθούν το δύσκολο έργο των επίγειων δυνάμεων

Σχετική ύφεση στην πυρκαγιά στην ανατολική Αττική

Μετά από τρεις ημέρες που η πύρινη λαίλαπα κατακαίει αδιάκοπα την ανατολική Αττική, αργά το βράδυ της Τρίτης είχαμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις ότι ίσως ο πύρινος εφιάλτης πλησιάζει στο τέλος του.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την πτώση του ανέμου έχουν βοηθήσει πολύ την κατάσταση στην περιοχή.

Εκτιμήσεις των στελεχών του πυροσβεστικού σώματος, αναφέρουν πως η φωτιά βρίσκεται σε σχετική ύφεση.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να επαναπαυτούμε, καθώς χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση. Μια ριπή του ανέμου είναι ικανή να «ξυπνήσει» και πάλι τον πύρινο εφιάλτη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Να σημειώσουμε ότι όπως σας ενημερώσαμε νωρίτερα, μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε νωρίτερα την λεωφόρο Καλάμου και κατευθύνθηκε προς το Πολυδένδρι, ενώ εκκενώθηκαν σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, στο Καπανδρίτι. Η αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα σημεία σε Κάλαμο, Μικροχώρι, Καπανδρίτι.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Εν τω μεταξύ όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα  με μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 της Ελληνικής Αεροπορίας πυροσβεστική δύναμη από την Κύπρο.

Αν και κανονικά οι εξήντα πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και μέλη της Πολιτικής Άμυνας αναμενόταν να αναχωρήσουν το βράδυ της Τρίτης, μηχανική βλάβη στο C-130 καθυστέρησε την αναχώρηση τους.

Το δεύτερο C-130 αναμένεται είναι προγραμματισμένο να απογειωθεί απο την αεροπορική βάση της Ελευσίνας περίπου στις 23:00 το βράδυ με τεχνικούς και υλικά ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη στο πρώτο C-130 που βρίσκεται καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η άφιξη των 60 πυροσβεστών με τους οποίους η κυπριακή κυβέρνηση συνδράμει την Αθήνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, αναμένεται για τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 16 Αυγούστου.

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ-ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή την Τετάρτη, αφού όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος του Star, Μανώλης Ανανδρανιστάκης, στην Αττική μέσα στη νύχτα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν στα 3-4 μποφόρ. Από το πρωί της Τετάρτης όμως με το που βγει ο ήλιος θα ενισχυθούν και θα έχουμε μελτέμι, με τους ανέμους να φτάνουν τα 4-5 μποφόρ.

Παράλληλα θα έχουμε ριπές που δεν είναι καθόλου καλές για την φωτιά, καθώς η ένταση τους θα φτάνει κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ, δηλαδή 25-30 κόμβους.

Το μόνο παρήγορο, είναι πως από το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Αττικής περιμένουμε να πέσουν τοπικές μπόρες, σποραδικές εδώ κι εκεί. Αν πέσουν στις περιοχές που φλέγονται, θα βοηθήσουν πολύ.

Από το βράδυ της Τετάρτης ο άνεμος θα πέσει αλλά και τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

Την Παρασκευή θα έχουμε ενισχυμένο μελτέμι, κάτι που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top