Ο Δήμαρχος Παξών στο star.gr: Εξηγεί γιατί παρά την καλή πρόθεση, η κόρη του Will Smith «αδικεί» το νησί με τις 22 σακούλες σκουπιδιών

Το παράπονο του για τις σφοδρές κριτικές που δέχτηκε και η απάντηση του για τις εικόνες που είδαμε στο Instagram -Πρώτη Ανάρτηση 26-06-2017 14:38

Ο Δήμαρχος Παξών στο star.gr: Εξηγεί γιατί παρά την καλή πρόθεση, η κόρη του Will Smith «αδικεί» το νησί με τις 22 σακούλες σκουπιδιών

Σάλος δημιουργήθηκε προ ημερών, όταν η κόρη του Will Smith, Willow, δημοσίευσε στο Instagram της μια φωτογραφία από απομακρυσμένη παραλία στους Αντίπαξους, απ΄όπου όπως η ίδια δήλωσε στους εκατομμύρια followers της μάζεψε μαζί με την οικογένεια της… 22 σακούλες σκουπιδιών.

Στο μήνυμα με το οποίο δημοσίευσε την λεζάντα των φώτο στο Instagram, η Willow έγραφε μεταξύ άλλων:

«Όντας τόσο μακριά από αυτό που αντιλαμβάνομαι ως μολυσμένες μητροπόλεις, δεν μπόρεσα να αντέξω να βλέπω αυτές τις πανέμορφες παραλίες της Ελλάδας γεμάτες με σκουπίδια. Είδα γλάρους πνιγμένους από πλαστικά. Κάποιοι πέθαναν επειδή έφαγαν ψάρια που είχαν φάει αυτά τα πλαστικά. Τέσσερις πανέμορφοι άνθρωποι συνόδεψαν τη μητέρα μου και εμένα και μαζέψαμε 22 γεμάτες σακούλες σκουπιδιών από τρεις παραλίες στους Αντίπαξους.Όταν βλέπουμε αυτές τις εικόνες στην τηλεόραση ή στο κινητό, μας φαίνονται πολύ μακρινές. Όταν όμως τις βλέπεις μπροστά σου, νιώθω ότι είναι ανθρώπινη ευθύνη να κάνουμε το καλύτερο δυνατό (άμεσα και έμμεσα), όσο μικρή και αν είναι η πράξη αυτή. Αν ξεκινήσουμε όλοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα καταφέρουμε να κάνουμε την διαφορά. Ελπίζω σήμερα να καταφέραμε να επιμηκύνουμε και να διατηρήσουμε την ομορφιά και την ύπαρξη της τοπικής θαλάσσιας ζωής».

Το star.gr έψαξε και βρήκε τον Δήμαρχο Παξών, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχληση του για όλους εκείνους που όπως είπε έκαναν λόγο για «εικόνες ντροπής» που μας έκαναν «διεθνώς ρεζίλι».

ΑΥΤΟ ΑΔΙΚΕΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Όπως εξήγησε στο star.gr ο κύριος Σπύρος Βλαχόπουλος, «για να μην μπούμε καν στη διαδικασία να μετράμε σακούλες, θα προσπαθήσω να δω το θέμα από την πιο θετική οπτική γωνία. Να δεχτούμε ότι η δεσποινίδα Smith επισκεπτόμενη τα νησιά μας, εντόπισε κάπου μια ποσότητα σκουπιδιών σε μια απόκρημνη παραλία στη δυτική ακτή των Αντίπαξων. Θέλοντας λοιπόν να περάσει το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και του εθελοντισμού, έβγαλε και μια φωτογραφία μαζεύοντας τα σκουπίδια αναρτώντας την στο διαδίκτυο, για να μας πει “δείτε εγώ που ανήκω σε μια διάσημη οικογένεια, καταδέχομαι να μαζεύω τα σκουπίδια, γιατί όχι κι εσείς”. Αν είναι έτσι, μπράβο της να την ευχαριστήσουμε και να την συγχαρούμε. Το θέμα είναι ότι ακόμα κι αν αυτή η κοπέλα είχε τις καλύτερες των προθέσεων, έτσι όπως ρίχνεται αυτή η πληροφορία στο διαδίκτυο, δημιουργεί συνθήκες για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και για να ξεκινήσει μια επίθεση από τον οποιοδήποτε, ανέξοδα και πολύ εύκολα, που αδικεί πρώτα απ΄όλα τους εθελοντές του νησιού οι οποίου κάθε χρόνο καθαρίζουν μονοπάτια, παραλίες, κάνουν σπουδαία δουλειά. Μετά αδικεί τους εργαζόμενους του Δήμου, που αν και ελάχιστοι κάνουν ο,τι μπορούν για να κρατήσουν το νησί στο επίπεδο που είναι. Και τελευταίο απ΄όλους αφήστε τον δήμαρχο», δήλωσε στο star.gr o δήμαρχος Παξών και αναρωτήθηκε:

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ INSTAGRAM ΤΗΣ WILLOW SMITH

«Εδώ μπαίνει ένα ερώτημα. Γιατί κανείς δεν έχει δώσει μέχρι τώρα σημασία στις εκατοντάδες φωτογραφίες που αναρτούν οι άνθρωποι αυτοί που καθημερινά περιπλέουν το νησί με ιδιωτικά σκάφη, με νοικιασμένες βάρκες, με ημερόπλοια που κάνουν κρουαζιέρες. Οι πάντες κρατούν ένα κινητό και βγάζουν selfie. Σε όλες αυτές τις φώτο δεν θα φαίνονταν τα σκουπίδια;»

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ INSTAGRAM ΤΗΣ WILLOW SMITH

ΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Τα νησιά των Παξών και των Αντίπαξων αθροιστικά έχουν πάνω από 100 μικρές και μεγάλες παραλίες, οι οποίες είναι καθημερινά σε ζωντανή μετάδοση. Είναι δυνατόν να μην είναι οι παραλίες ειδυλλιακές και πεντακάθαρες και να είναι χωματερές; Είναι άδικο να περνά ένα τέτοιο μήνυμα, όπως είναι άδικο να νομίζει κανείς πως έχουμε κάποια βεντέτα με την οικογένεια Smith. Εγώ να δεχτώ ότι το κορίτσι αυτό επειδή έρχεται και από μια χώρα που από το σχολείο τα παιδιά είναι πιο ευαισθητοποιημένα περιβαλλοντικά, ότι είχε τις καλύτερες των προθέσεων. Από εκεί κι ύστερα όμως η διαχείριση της πληροφορίας μπορεί να αδικήσει κατάφωρα έναν τόπο και αυτό δεν είναι σωστό να επιτρέψουμε να γίνει» τόνισε ο Σπύρος Βλαχόπουλος.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ INSTAGRAM ΤΗΣ WILLOW SMITH

ΟΙ 22 ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ

«Στον Δήμο Παξών έχουμε ένα ταχύπλοο πεντάμετρο και με αυτό πηγαίνουμε στους Αντίπαξους κάθε 2η μέρα, και με αυτό παίρνουμε τα σκουπίδια που αφήνουν σε κάδους οι κάτοικοι και τα μαγαζιά των Αντίπαξων. Και κάθε τόσο, κάνουμε και το γύρο του νησιού να δούμε μην τυχόν έχει ξεβράσει κανά σκουπίδι η θάλασσα, γιατί οι παραλίες που είναι εκτεθειμένες στην Αδριατική, όταν έχει μπάσιμο, όταν σηκώνει αέρα δηλαδή, μπορεί να γεμίσουν από φελιζόλ, ή από κουτιά που χρησιμοποιούνται από τα αλιευτικά για να γεμίσουν ψάρια. Μπορείς να βρεις πολύ εύκολα πλαστικά καφάσια της μαναβικής. Υπάρχουν συγκεκριμένα απορρίμματα τα οποία πλέουν σε νησίδες στην Αδριατική. Οπότε μπορεί μια δυο ακτές που είναι εκτεθειμένες στον καιρό να δεχτούν τέτοια απορρίμματα. Τα νούμερα όμως που αναφέρονται -22 σακούλες- είναι ασύλληπτα. Όποιος έχει εμπειρία από εθελοντισμό, καταλαβαίνει πως για να γεμίσεις 22 σακούλες πρέπει να πας από το Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τη Βουλιαγμένη. Εκτός κι αν βάλεις μέσα σ΄αυτές καφάσια μαναβικής ή κούτες φελιζόλ. To 22 συνιστά υπερβολή. Χθες εντόπισα την συγκεκριμένα παραλία. Είναι μια παραλία που σε μήκος δεν ξεπερνά τα 30 μέτρα. Είναι αδύνατον να μάζεψε 22 σακούλες σκουπιδιών. Τις άλλες 90 παραλίες που υπάρχουν στο νησί κανείς δεν τις βλέπει;»

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ INSTAGRAM ΤΗΣ WILLOW SMITH

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

Παράλληλα, ο δήμαρχος Παξών πρόσθεσε πως «αυτή η παραλία είναι η πιο απόκρημνη βορειοδυτικά των Αντίπαξων. Δεν πας εύκολα εκεί πέρα, δεν είναι προσβάσιμη η παραλία(…)Αυτό που μπορεί να συμβεί μια μέρα σε μια παραλία, δεν σημαίνει ότι συμβαίνει καθημερινά. Και πετρέλαια μπορεί να βγουν. Τι σημαίνει αυτό ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη; Περνάνε δεκάδες δεξαμενόπλοια και εμπορικά σκάφη».

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ INSTAGRAM ΤΗΣ WILLOW SMITH

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως δεν έχει στόχο να χρεώσει «κάτι αρνητικό ως πρόθεση στον Will Smith και στην οικογένεια του. Αυτοί κάνουν αυτό που έχουν μάθει να κάνουν από την παιδεία τους, αρκεί αυτό το πράγμα να μην γίνεται αφορμή για μια επικοινωνιακή κατασκευή που υπερισχύει της πραγματικότητας. Γιατί αν απαξιώσεις αυτό που είναι ο τόπος μας τότε είναι μια αυτοκαταστροφική διαδικασία και δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό».

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ INSTAGRAM ΤΗΣ WILLOW SMITH

Τέλος, δεν έκρυψε και το παράπονό του, λέγοντας ότι «το πρώτο 48ωρο αυτό που επικράτησε είναι ύβρεις και εξευτελισμός από ανθρώπους, που αμφιβάλλω αν έχουν δει τους Παξούς σε φωτογραφία. Έχουμε στο νησί 5.000 ανθρώπους. Αυτοί δεν βλέπουν; Είναι δυνατόν να κάνουν μπάνιο σε σκουπιδότοπους και να μην διαμαρτύρεται κανείς; Έλεος δηλαδή δεν είναι δυνατόν να στρεβλώνεται η πραγματικότητα τόσο πολύ και με τέτοια ένταση. Είναι κρίμα».

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ INSTAGRAM ΤΗΣ WILLOW SMITH

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top