Λέκκας στο STAR: Περιμένουμε μεγάλο μετασεισμό στη Λέσβο–Ο κόσμος να ακούει τις ανακοινώσεις της πολιτείας

Έκτακτο συμβούλιο για τους σεισμούς στο νησί

Την φημολογία περί νέου μεγάλου σεισμού στη Λέσβο και τις προειδοποιήσεις για το κρίσιμο 48ωρο μετά τον εγκέλαδο των 6,1 Ρίχτερ σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο καθηγητής και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Λέκκας.

«Η εκδήλωση των μετασεισμών συνεχίζεται με έναν ικανοποιητικό ρυθμό που μας δίνει αισιοδοξία. Περιμένουμε έναν ή δύο μεγάλους μετασεισμούς που θα έχουν ένα αναμενόμενο μέγεθος της τάξεως των 5, 5 βαθμών για να μπει η σφραγίδα της μετασεισμικής εξέλιξης. Αυτοί οι σεισμοί δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο στο νησί της Λέσβου, γιατί θα είναι 20 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό και έτσι με αυτούς τους σεισμούς, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία επίπτωση –ούτε καν θα γίνουν αντιληπτοί στον ευρύτερο χώρο-θα αρχίσουμε πια να είμαστε ήσυχοι ότι η σεισμική δραστηριότητα θα αποσβεστεί με γρήγορο ρυθμό», δήλωσε ο κύριος Λέκκας.

Στο ερώτημα της κας Ζαχαρέα «αν το ρήγμα αυτό θα λειτουργήσει ή όχι ως ντόμινο και για άλλα ρήγματα», ο  κύριος Λέκκας απάντησε πως «είμαστε σίγουροι –άλλοι συνάδελφοι και εγώ- ότι η σεισμική δραστηριότητα εντάσσεται, μέχρι τώρα, μόνο στο ρήγμα, το οποίο έδωσε το σεισμό. Δεν υπάρχει διάχυτη σεισμικότητα στον ευρύτερο χώρο».

Ο καθηγητής συμβούλεψε τους κατοίκους της Λέσβου να μην δίνουν βάση σε φήμες. «Η διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι ένα αυτεπάγγελτο ποινικό αδίκημα. Οι κάτοικοι θα πρέπει να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις της πολιτείας και στις ανακοινώσεις του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας που συνεχώς συνεδριάζει», τόνισε.

Στο ερώτημα της κας Ζαχαρέα «αν υπάρχουν ενδείξεις για άλλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της ηπειρωτικής χώρας», ο κύριος Λέκκας ήταν κατηγορηματικός .«Όχι δεν έχουμε άλλες ενδείξεις και αυτό το λέω με κάθε ευθύνη, δεδομένου ότι στον οργανισμό αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, στον οποίο λειτουργεί η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, δεν έχει υποβληθεί καμία τέτοια επιστημονική πληροφόρηση», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, όχι μόνο στην περιοχή της Βρίσας, η οποία θα πρέπει να ζωντανέψει ξανά, αλλά να γίνει ευρύτερη προσπάθεια στην Λέσβο και να αποκατασταθούν οι υποδομές», επεσήμανε ο κύριος Λέκκας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top