ΑΝΗΣΥΧΟΣ ο Τσελέντης στο STAR: Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά – Περιμένουμε μεγάλο μετασεισμό

Αυστηρή προειδοποίηση για την Λέσβο –Τι είπε για την υπόλοιπη Ελλάδα

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας για τις εξελίξεις στην Λέσβο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Έπρεπε μετά τον σεισμό στη Λέσβο των 6,1 Ρίχτερ να έχουμε μετασεισμούς πάνω από 4-4, 5Ρίχτερ. Ακόμη δεν έχουμε πάρει τίποτα! Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι τις επόμενες ώρες ή μέρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, ο οποίος θα αποτελειώσει ότι έχει κάνει ο πρώτος σεισμός», είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας. 

Μάλιστα, ο γνωστός σεισμολόγος τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει πεισθεί πως ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος! 

«Το χειρότερο σενάριο θα είναι να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα μέσα στο νησί», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες περί 48ώρου δεν ισχύουν και ας το λένε οι σεισμολόγοι. Δεν απέκλεισε δηλαδή, ο ισχυρός μετασεισμός να γίνει 4-5 μήνες αργότερα!

Ο κύριος Τσελέντης υπενθύμισε τις περιπτώσεις της Κεφαλονιάς, αλλά και της Λ Άκουιλα στην Ιταλία. «Το νησί της Κεφαλονιάς κουνιόταν 8 μήνες μετά τον κύριο σεισμό. Στη Λ Άκουιλα είχαμε επίσης πολλούς σεισμούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε.

«Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Ο κόσμος πρέπει να αποφύγει να μείνει σε αυτά τα σπίτια, που είναι παγίδες θανάτου», προειδοποίησε ο γνωστός σεισμολόγος  

Μιλώντας ειδικά για το χωριό Βρίσα, το οποίο χάθηκε μέσα στα χαλάσματα, ο κύριος Τσελέντης εξήγησε ότι εκεί η καταστροφή ήταν μεγάλη διότι «είχαμε χαλαρά εδάφη με χαμηλό υδροφόρο ορίζοντα πάνω από σκληρό πέτρωμα και τα σεισμικά κύματα όταν έφτασαν στο υπόβαθρο ενισχύθηκαν πολύ». «Γι’αυτό και σήμερα στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων είναι σημαντικό να γίνονται ειδικές μελέτες για να αποφεύγονται αυτές οι περιοχές, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Έχουμε δει και στην Αθήνα να χτίζονται σπίτια σε μπαζωμένα ρέματα», εξήγησε.

«Το χωριό Βρίσα έχει καταστραφεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν από αντίστοιχο ρήγμα», τόνισε. 

Σε ερώτημα της κας Ζαχαρέα «αν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλους σεισμούς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», ο κύριος Τσελέντης απάντησε πως «σέβομαι τον τουρισμό, αν είναι κάτι πολύ σημαντικό θα το πω εκεί που πρέπει και όχι στα ΜΜΕ».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top