Η κρίση στο Κατάρ, οι επιθέσεις του ISIS, τα νέα "τσαλίμια" του Ερντογάν και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου σχολιάζει τις εξελίξεις στο STAR

Την ώρα που οι τζιχαντιστές προχωρούν σε αιματηρά χτυπήματα σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ο Ερντογάν θέλει να στείλει τουρκικό στρατό στο Κατάρ, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr.

Τις εξελίξεις με σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Τάσος Χατζηβασιλείου

«Οι τζιχαντιστές –δυστυχώς – για τους ίδιους χάνουν πάρα πολλά στη Συρία. Τα εδάφη τους μειώνονται και ο στρατός τους δέχεται πολλά πλήγματα. Έτσι λοιπόν αποφασίζουν οι ίδιοι να αλλάξουν τον τρόπο, με τον οποίο πολεμούν. Μεταφέρουν το πεδίο της δράσης τους σε έναν πιο εύκολο γι'αυτούς χώρο που είναι τα "τυφλά" χτυπήματα εναντίον όλων των χωρών», είπε αρχικά ο κύριος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Γιατί χτύπησαν το Ιράν;

«Το Ιράν για τους τζιχαντιστές είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Πρώτον το εχθρεύονται, γιατί το Ιράν πρωταγωνιστεί στον πόλεμο εναντίον των ιδίωνστο Συριακό μέτωπο και δεύτερον επειδή το Ιράν έχει μια ομάδα σουνιτών 5% του πληθυσμού του. Αυτοί οι σουνίτες είναι περιθωριοποιημένοι και αντιμετωπίζονται από το Ιράν ως αιρετικοί. Εκεί λοιπόν στοχεύουν οι τζιχαντιστές, να τους κάνουν δικούς τους και να δημιουργήσουν νέους θύλακες τρομοκρατίας μέσα στο Ιράν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στο Κατάρ - Tι σημαίνει αυτό;

«Είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη, θα φέρει μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή. Η Τουρκία έχει πάρα πολλά συμφέροντα στην περιοχή του Κατάρ. To Kατάρ είναι η χώρα που στήριξε τον Ερντογάν,όταν ο Γκιουλέν έφυγε και απέσυρε όλα του τα κεφάλαια. Η Τουρκία είναι η 2η χώρα που πουλά όπλα στο Κατάρ και ο πρώτος εργολάβος στην κατασκευή ιδιωτικών και δημοσίων κατασκευών. Τα συμφέροντα του Ερντογάν λοιπόν, είναι πάρα πολλά στην περιοχή, βάζει και τα δύο του πόδια εκεί και στέλνει ηχηρό μήνυμα στη Σαουδική Αραβία ότι η επόμενη μέρα στον περσικό κόλπο δεν μπορεί να καθοριστεί ερήμην της Άγκυρας», εξήγησε ο κύριος Τάσος Χατζηβασιλείου.

ΦΩΤΟ REUTERS

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top