Ποινική δίωξη στον Γιάννο Παπαντωνίου και την σύζυγο του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βγουν από την χώρα

Αυτό αποφάσισε η Εισαγγελία Διαφθοράς-Πρώτη ανάρτηση: 02-06-2017 17:17

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ στο ζευγάρι επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

Η δίωξη ασκείται μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων, αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του κ.Παπαντωνίου. Εάν, δηλαδή, η περιουσία του πρώην υπουργού είναι "καθαρή" ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο δημοσιογράφος Αντώνης Αντωνόπουλος,  η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού του κ.Παπαντωνίου στη λίστα Μπόργιανς ύψους 3 εκατ. ευρώ.  Είναι ο ένας από τους 3 λογαριασμούς, για τους οποίους αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους και το τίμημα για την αγορά 4 ακινήτων (είναι μέσα και το πουλημένο της Σύρου).

Οι εισαγγελείς έκριναν πως προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι καταθέσεις – αγορές (αν όχι όλες, κάποιες από αυτές) έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά και όχι από μία ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, καθώς Παπαντωνίου – Κουράκου είναι αμειβόμενοι από το Δημόσιο. Δεν ασκούν δηλαδή κάποια πχ επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα.

Ο λογαριασμός στη Λίστα Μπόργιανς είναι περίπου 3 εκ ευρώ του 2006.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, εντός 15 ημερών, θα επικυρώσει ή όχι τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα

46 λογαριασμούς του με 2,3 εκ. ευρώ εντόπισε η προκαταρκτική της Βουλής

Ούτε έναν, ούτε δύο αλλά... 46 λογαριασμούς του Γιάννου  Παπαντωνίου, με συνολικό ποσό ύψους 2,3 εκ. ευρώ, εντόπισε η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.        

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις έρευνες που έγιναν στο Γιάννο βρέθηκαν συγκεκριμένα 46 λογαριασμοί σε 46 διαφορετικά υποκαταστήματα στην Ελλάδα.  

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι λογαριασμοί είναι ύψους 2,3 εκ. ευρώ, ωστόσο δεν αφορούν στην περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας, αλλά την περίοδο  2000 – 2010, ενώ φέρεται το 1,9 εκ. ευρώ από αυτά (το  1 εκ. ευρώ δικό του και 900.000 ευρώ της γυναίκας του), να μην δικαιολογείται απο τα παραστατικά που προσκομίστηκαν.

Στην επίμαχη περίοδο που εξέτασε η επιτροπή, το αδικαιολόγητο ποσό είναι περίπου 150.000 ευρώ του πρώην υπουργού και ισόποσο της γυναίκας του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top