Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο- Ενδέχεται "θερμό καλοκαίρι"

Δεν έχει σταματημό η Άγκυρα

Από το Αιγαίο στην Κύπρο μεταφέρει την ένταση η Άγκυρα, αμφισβητώντας στην πράξη την ΑΟΖ της Μεγαλονήσου. Τουρκικά πολεμικά πλοία ασκούνται τις τελευταίες μέρες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας όσους προβλέπουν θερμό καλοκαίρι στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί αμφισβητώντας την κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και μάλιστα σε μια περίοδο που η προκλητικότητα της γείτονος έχει ξεπεράσει κάθε όριο!».

Η Τουρκία προκαλεί στην περιοχή της Κύπρου με πολλούς τρόπους.

Το σκάφος ερευνών «Barbaros» συνεχίζει να πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ κοντά στα θαλάσσια κυπριακά οικόπεδα, νοτιοδυτικά του νησιού, κινείται η τουρκική φρεγάτα «ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ». Στην ίδια περιοχή, οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει για μεθαύριο άσκηση με πυρά, ενώ το πρωί μια τουρκική πυραυλάκατος κινήθηκε σε περιοχή άσκησης, δυτικά της Κύπρου.

Ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών που αρχίζουν οι ιταλογαλλικές εταιρείες στις αρχές Ιουνίου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό καλοκαίρι στην Κύπρο.

Στο Αιγαίο, οι Τούρκοι έκαναν σήμερα, Τετάρτη, άσκηση έρευνας και διάσωσης σε δύο περιοχές που είχαν συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά, ωστόσο δεν έλειψαν οι παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο προβληματίζει και της ΗΠΑ, που θέλουν να συνάψουν νέα αμυντικά συμβόλαια με την Ελλάδα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top