Εντάσεις στη Χίο: ΜΚΟ και πρόσφυγες ξανά στο προσκήνιο

Μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πυροδότησε την κατάσταση

Μια συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο δημοτικό συμβούλιο στη Χίο για τη δημιουργία δομής φροντίδας υγείας από την ισπανική Salvamento Maritimo Humanitario (SMH) σε τμήμα του κτιρίου της πρώην κλινικής Αυγουστή εξελίχθηκε σε γενικευμένη επίθεση κατά των ΜΚΟ και, συγκεκριμένα, κατά της παρουσίας και του τρόπου δράσης τους.

Εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής πήγαν στο δημαρχείο, με τους κατοίκους να περιμένουν συγκεντρωμένοι απ’ έξω. Από τη συγκέντρωση, όμως, δεν έλειψαν και τα ακραία στοιχεία, που επιχείρησαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση στη διαμαρτυρία των κατοίκων.

Αποκορύφωμα της διαμαρτυρίας, το γιουχάισμα κατά της δημοτικής συμβούλου της Χιακής Συμπολιτείας, κας Δέσποινας Τσαρδάκα. Μια γυναίκα, μάλιστα, εισέβαλε στην αίθουσα και, διακόπτοντας την ομιλήτρια, είπε στους δημοτικούς συμβούλους "ντροπή σας" και "φτου σας", πριν αποχωρήσει από την αίθουσα.

Υπέρ της κας Τσαρδάκα ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκος Σκούφαλος, που παρενέβη για να την υπερασπιστεί, ενώ ο κ. Γιάννης Γεωργιάδης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορούσε να επιβάλει την τάξη. Ο δήμαρχος, με τη σειρά του, ρώτησε απλώς ποιος λέει «φτου σας» σε δημοτικούς συμβούλους.

Τότε η συνεδρίαση διακόπηκε, για να πέσουν οι τόνοι.

Πριν από τους προπηλακισμούς αυτούς, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Γιώργος Αμπαζής, κατήγγειλε ότι κι εκείνος δέχτηκε γιουχαΐσματα από τους πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι στο δημαρχείο.

Εξαίρεση δεν αποτέλεσε ο αστυνομικός διευθυντής Χίου, Αθανάσιος Μπασιούκας, καθώς 20 περίπου άτομα του επιτέθηκαν, όταν παρενέβη σε επεισόδιο με οδηγό αυτοκινήτου.

Οι κάτοικοι της περιοχής της πρώην κλινικής Αυγουστή είχαν ως κύριο αίτημα από το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί αντίθετο στην ενοικίαση του κτιρίου της κλινικής και στην δημιουργία δομής φροντίδας υγείας από την ισπανική SMH. Μετά από εισήγηση του δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε κι αυτό την αντίθεσή του στην ενοικίαση του κτιρίου και στην δημιουργία της δομής.

Εντάσεις και σε hot spot

Οι εντάσεις συνεχίστηκαν στη Χίο, αυτή τη φορά σε καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα.

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ, μια ομάδα συγκεντρωμένων εντόπισε 5 μετανάστες και τους ακινητοποίησε. Τα μέλη της ομάδας είπαν, μάλιστα, στην αστυνομία ότι οι μετανάστες αυτοί έσπασαν δυο αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης νωρίτερα. Οι μετανάστες προσήχθησαν στην Ασφάλεια Χίου, ενώ η αστυνομία δεν κατάφερε, μετά από αναζήτηση, να εντοπίσει τα αυτοκίνητα αυτά.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top