ΑΝΤΙΟ Ιωάννη, Θωμά, Κωνσταντίνε, Δημοσθένη!Το ελικόπτερο που αγάπησαν τους ΣΚΟΤΩΣΕ-Έλιωσαν τα ΣΙΔΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν τέσσερα παιδιά τους - Θρήνος και μεσίστιες σημαίες - Προσευχές για την ιπτάμενη μηχανικό, αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα

Μαύρη μέρα ξημέρωσε για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχασαν τέσσερα "παιδιά" τους, όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο, το οποίο επέβαιναν και εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας που ήταν ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου έφυγαν από τη ζωή εν ώρα καθήκοντος, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειες τους και τους συναδέλφους τους. Οι τέσσερις άντρες χάθηκαν για πάντα με το στρατιωτικό ελικόπτερο που λάτρευαν, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια των ανθρώπων που τους αγάπησαν. 

Ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου

Ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης

Ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης που έφτασαν στο σημείο της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού εντόπισαν μόνο συντρίμμια. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που δημοσιεύει το «larissanet.gr» που δείχνει πως το ελικόπτερο έγινε μία άμορφη μάζα σιδερικών...

Σαν από θαύμα, οι διασώστες εντόπισαν ζωντανή την ιπτάμενη μηχανικό, αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα, η οποία μεταφέρθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και αναμένεται με την κατάθεσή της, να φωτίσει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες, σημειώθηκε η τραγωδία αυτή.

Οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών έχουν μεταφερθεί στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας 

Η ιπτάμενη μηχανικός, αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα

 

'

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 

Το κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι βαρύ μετά την τραγωδία και γι’ αυτό κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ... ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ;

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η πρόσκρουση του ελικοπτέρου σε καλώδια της ΔΕΗ που είχε σαν αποτέλεσμα τη συντριβή του, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί μετά από τη μαρτυρία της αρχιλοχία.

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό την 110 πτέρυγα Μάχης, όπου αφού προσγειώθηκε επέβησαν σε αυτό στελέχη της 1ης Στρατιάς και στις 07:38 απογειώθηκαν για να κάνουν την προγραμματισμένη αυτή πτήση, στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας στη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς.

Στις 07:48 υπήρξε απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο και ακολούθησε απώλεια ίχνους ραντάρ από τον τοπικό σταθμό της πολεμικής αεροπορίας.

Ο προβλεπόμενος χρόνος προσγείωσής του ήταν 08:50 και τότε διαπιστώθηκε ότι δεν προσγειώθηκε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα αυτομάτως να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αναλαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, υπό το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων με την ενημέρωση της ιεραρχίας και την παρουσία εκεί της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Στις 09:03 εξετράπησαν δύο F16 για να κινηθούν στην περιοχή, υπήρξε έναρξη καταστάσεως συναγερμού, δόθηκε εντολή σε Super Puma της 110 Πτέρυγας Μάχης να κινηθεί προς την περιοχή. Επίσης στην περιοχή κινήθηκε ένα Αγκούστα Μπελ κι ένα CL απογειώθηκε από τη Θεσσαλονίκη για να κινηθεί προς την περιοχή. Στην επιχείρηση διάσωσης κινήθηκε κι ένα Super Puma που απογειώθηκε από τη Λήμνο.

Στις 10:00 υπήρξε πληροφορία από την αστυνομία ότι το ελικόπτερο είχε πέσει 3 – 4 χλμ. βορείως της περιοχής Σαρανταπόρου στην Ελασσόνα. Στις 10:15 υπήρξε μία ακόμα αναφορά από συνεργείο της ΔΕΗ που υπήρχε στην περιοχή για τον εντοπισμό συντριμμιών ελικοπτέρου.

Μέσα των ενόπλων δυνάμεων κινήθηκαν στην περιοχή, τα στρατιωτικά νοσοκομεία της περιοχής βρέθηκαν σε ετοιμότητα αντιμετώπισης του περιστατικού και στις 10:48 ένα ελικόπτερο Αγκούστα Μπελ βρέθηκε στην περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου.

Στις 11:03 υπήρξε μία αναφορά ότι η γυναίκα που επέβαινε στο ελικόπτερο ήταν καλά, ενώ οι υπόλοιποι ήταν νεκροί. Αυτομάτως ξεκίνησε η διαδικασία διακομιδής της τραυματία στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και οι σοροί διακομίστηκαν στη Λάρισα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top