Σαν από παραμύθι- Μια βροχερή βόλτα στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι

Το star.gr περιηγήθηκε σε ένα κομμάτι της ιστορίας με κάμερα 360 - Πρώτη ανάρτηση:06-04-2017 20:28

Σαν από παραμύθι- Μια βροχερή βόλτα στο πρώην βασιλικό κτ

Μια όμορφη αλλά…βροχερή βόλτα στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου έκανε το star.gr με κάμερα 360.

Το χώμα μύριζε βροχή, τα μαύρα σύννεφα σκέπαζαν τον ουρανό και η ομίχλη έκανε δειλά την εμφάνισή της, συνθέτοντας ένα τέλειο, παραμυθένιο σκηνικό.

Βλέποντας τα κτίσματα στον πρώην βασιλικό κήπο, νομίζεις ότι έχεις μεταφερθεί σε άλλη εποχή, ίσως στα χωριά της βόρειας Γαλλίας ή σε μια ιστορία των αδερφών Γκριμ. Τα μονοπάτια, νωπά ακόμα από τη βροχή, οδηγούσαν ομαλά τον επισκέπτη στο κέντρο των ανακτόρων.

Από τη μια μεριά, συναντάς τα κτήρια διεύθυνσης και κατοικίας: τα σπίτια των αξιωματικών, το αστυνομικό τμήμα, τα συγκροτήματα εργατοκατοικιών, το εργαστήριο των εργατών, το ξενοδοχείο και το πρατήριο καυσίμων. Στην απέναντι πλευρά, βλέπεις τα κτήρια της παραγωγής: τον στάβλο, το ιπποστάσιο, το οινοποιείο, το ξυλουργείο, το βουτυροκομείο, το εστιατόριο του προσωπικού, το γαλακτοκομείο, το βουστάσιο και το χοιροστάσιο. Αν ακολουθήσεις το μονοπάτι, περνάς μέσα από ένα μεγάλο και αρκετά τρομακτικό, όταν συνοδεύεται από βροχή, δάσος, για να καταλήξεις στους βασιλικούς τάφους (μην το δοκιμάσετε με βροχή! Μιλάει η εμπειρία!).

Παρά τον καιρό που είχε τα κέφια του, το κτήμα Τατοΐου είχε αρκετό κόσμο, από ζευγάρια που έκαναν ρομαντικούς περιπάτους μέχρι παρέες με σκύλους που έτρεχαν κι έπαιζαν ανέμελοι και προστατευμένοι.

Τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή. Αυτό δεν εμποδίζει, όμως, τους επισκέπτες να απολαύσουν τον περίπατό τους μέσα στο πράσινο, γνωρίζοντας, παράλληλα, ένα μέρος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Μια κυρία, μάλιστα, δήλωσε στο star.gr περιχαρής ότι «ακόμα κι αν βρέχει, εγώ έρχομαι εδώ και τρέχω! Απόλαυσα πράσινο και βροχή και το καταευχαριστήθηκα!»

Και μερικά πρακτικά στοιχεία:

Μόλις 20 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και με έκταση 47.000 στρεμμάτων, το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανοίγει τις πύλες του με την ανατολή του ηλίου και κλείνει με τη δύση. Η είσοδος μπορεί να γίνει είτε από την είσοδο της Βαρυμπόμπης, για όσους δεν έχουν πρόβλημα με το περπάτημα, είτε από την είσοδο της Λεύκας, που είναι πιο κοντά στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.

Το κτήμα φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως, ενώ η είσοδος στα κτήρια απαγορεύεται δια ροπάλου στο κοινό!

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Είναι απαραίτητο να παραμένουν ανοιχτές οι είσοδοι του κτήματος, όπως και ο δρόμος, καθώς διέρχονται τακτικά οχήματα της Πυροσβεστικής και του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας.

Στο κτήμα επιτρέπονται τα κατοικίδια και το πικ νικ, ενώ υπάρχουν σε πολλά σημεία κάδοι απορριμμάτων για να διατηρείται καθαρό.

Φυσικά, κάθε είδους μηχανοκίνητο όχημα απαγορεύεται μέσα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top