«Σκοτεινές» συνομιλίες σε WhatsApp και Viber-Πονοκέφαλος για τις διωκτικές Αρχές της χώρας

Εμποδίζουν την παρακολούθηση υπόπτων καθώς «μπλοκάρουν» τον κοριό

Πονοκέφαλο για τις διωκτικές αρχές της χώρας μας αποτελούν οι διάφορες εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα όπως είναι το Viber και το WhatsApp που εμποδίζουν την παρακολούθηση υπόπτων. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ελληνικό καθώς οι χρήστες τέτοιου είδους εφαρμογών ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ακόμα και ο Έντουαρντ Σνόουντεν που παρακολουθούσε από Αμερικανούς πολίτες μέχρι ξένους ηγέτες, θα τα είχε βρει σκούρα αν οι στόχοι του χρησιμοποιούσαν εφαρμογές όπως το Viber και το WhatsApp.

«Κρυπτογραφούνται στη συσκευή μου, αποκρυπτογραφούνται στην συσκευή σας. Τι έχει σαν αποτέλεσμα αυτό; Κανένας να μην μπορεί, να δει, να ακούσει και να λάβει γνώση του περιεχομένου των φωτογραφιών, μηνυμάτων κτλ», εξηγεί στο Star o Γιάννης Πάσχος, εξεταστής ψηφιακών πειστηρίων.

Ο Γιάννης Πάσχος υπηρετούσε για περισσότερο από δυο δεκαετίες στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας. Με μεγάλη εμπειρία και από το εξωτερικό εξηγεί ποιο είναι το εμπόδιο που δεν μπορεί να υπερκεράσει ούτε ο κοριός της ελληνικής αστυνομίας:

«Προς το παρόν αυτό που μπορούν να έχουν ο διωκτικές αρχές είναι τα στοιχεία της κλήσης. Δηλαδή αυτό που γνωρίζουν, είναι τον αποστολέα, τον παραλήπτη, τον χρόνο αποστολής και παραλαβής, αλλά όχι το περιεχόμενο».

Αυτό, εκμεταλλεύονται και πολλά κυκλώματα παράνομων που επικοινωνούν μέσω τέτοιων εφαρμογών, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στις πληροφορίες που χρειάζονται οι διώκτες τους.

Παρ΄ όλ΄αυτά οι διωκτικές Αρχές έχουν ένα πλεονέκτημα, από την στιγμή που θα πάρουν στα χέρια τους οποιαδήποτε ψηφιακή συσκευή. Ακόμα και αν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εφαρμογές, μπορούν να τις ξεκλειδώσουν και να αποκρυπτογραφήσουν το περιεχόμενό τους.

«Το θέμα που έχει δημιουργηθεί γενικότερα, είναι στην παρακολούθηση, στο interception, για υπηρεσίες που κάνουν συλλογή πληροφοριών».

Ωστόσο ένας παλιός, χρυσός κανόνας, που ισχύει και για την τεχνολογία λέει:

«Ο,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top