Εισαγγελέας: Να μην εκδοθούν οι Τούρκοι ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδας-“Αν δεν ερχόμασταν εδώ θα ήμασταν ΝΕΚΡΟΙ"

Η εισαγγελική πρόταση, οι αγορεύσεις και τα χειροκροτήματα στη συνεδρίαση του Β’Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου-Πρώτη ανάρτηση: 11-01-2017 15:28

Τούρκοι εισαγγελέας

Δεύτερο εισαγγελικό "ΟΧΙ" στην έκδοση και των επόμενων 2 Τούρκων αξιωματικών, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ορθώθηκε σήμερα Τετάρτη στη συνεδρίαση του Β’Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα αποφασίσει για την τύχη των Τούρκων εκζητούμενων.

Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, με μια αγόρευση που ολοκληρώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα, ξεκαθάρισε πως μεν οι "πράξεις τους, όπως αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο είναι επαρκώς αποτυπωμένες", αλλά "ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν". Είπε χαρακτηριστικά: "Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Κάθε ένας πρέπει να τύχει απολαύσεις δικαιωμάτων σε κάθε χώρα που συμβάλλεται. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται μόνο η αίτηση ασύλου, αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα που υπάρχει εδώ είναι:  "Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον".

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ  

Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε είπε: "Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που εμένα με πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για την  έκδοση τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό.  Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος".

Προηγουμένως, οι δυο αξιωματικοί είχαν επισημάνει πως είναι αξιωματικοί με βαθμό λοχαγού και ο ένας μάλιστα ήταν ο πιλότος που προσγείωσε το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. "Φύγαμε από τη χώρα μας, για να αποφύγουμε το θάνατο και το λυντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα, θα ήμασταν νεκροί . Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο, όχι για να φύγουμε".

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.   

Χθες Τρίτη, η κυρία Θεοδώρου πρότεινε «να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών για τους πρώτους δυο Τούρκους αξιωματικούς , αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία, τότε να απορριφθεί και πάλι το αίτημα,  καθώς κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπροφορά»,  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top