Εισαγγελέας για το σκάνδαλο δωροδοκίας και πληρωμένων δημοσιευμάτων κατά πολιτικών

Μετά από καταγγελίες πρώην εργαζομένων στη Novartis

Εισαγγελέας για το σκάνδαλο δωροδοκίας κατά πολιτικών

Εντολή για διερεύνηση των καταγγελιών που σύμφωνα με δημοσιεύματα έκαναν δυο πρώην υπάλληλοι της φαρμακευτικής εταιρίας Νοβάρτις στην Ελλάδα, περί δωροδοκίας γιατρών για να συνταγογραφούν τα φάρμακα της εταιρίας αλλά και περί πληρωμένων δημοσιευμάτων κατά πολιτικών που δεν την ευνοούσαν, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Συγκεκριμένα  διαβίβασε σήμερα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου αντίγραφα δημοσιευμάτων που αφορούν καταγγελίες για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών από φαρμακευτική εταιρεία, για τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, στις 12 Αυγούστου 2016 (με αριθμό TCR14710344837...) κατατέθηκε στις αρχές των ΗΠΑ αναφορά από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.

Οι δύο πρώην υπάλληλοι  φέρονται να μετέβησαν στις ΗΠΑ για να καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς . Οι πληροφοριοδότες είναι Έλληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος. Φέρονται μάλιστα  να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας.

Οι πληροφοριοδότες φέρονται να κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία φέρεται να ξέπλενε χρήματα.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας, ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία. Η εταιρεία ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top