«Παραμονεύει» η ελονοσία λόγω των άθλιων συνθηκών στον καταυλισμό του Πειραιά

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Παραμονεύει» η ελονοσία λόγω των άθλιων συνθηκών στον καταυλισμό του Πειραιά

​Ο κίνδυνος της ελονοσίας είναι ορατός εξαιτίας της ζέστης αλλά και των κακών συνθηκών υγιεινής στο λιμάνι επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενημερώσει ήδη από το Μάρτη τους περιφερειάρχες να είναι προσεκτικοί, καθώς μέσω των κουνουπιών μπορούν να μεταδοθούν από πρόσφυγες επικίνδυνα νοσήματα.

Όσο ο καιρός θα φτιάχνει και η ζέστη θα κάνει την εμφάνιση της τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος να έρθουν στην επιφάνεια ασθένειες όπως η ελονοσία, στους πληθυσμούς των προσφύγων. Αυτό επισήμανε ο ιατρικός σύλλογος Πειραιά από τις 6 Απρίλιου στις αρμόδιες αρχές εντείνοντας την ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

«Τα στατιστικά στοιχεία για την ελονοσία στο μεν Αφγανιστάν είναι ότι 1 στους 4 ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας, στο δε Πακιστάν, 1 στους 3» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης.

Ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ με εγκύκλιο του ζητούσε από το Μάρτιο στους περιφερειάρχες να ψεκάσουν ώστε να μην γίνει μεταφορά ελονοσίας και άλλων νοσημάτων μέσω των κουνουπιών.

«Για να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων λόγω της μεγάλης διέλευσης και παραμονής πολλών ατόμων, η εγκύκλιος έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ώστε οι περιφερειάρχες να λάβουν άμεσα μέτρα» επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου πως τα επιδημιολογικά προφίλ των προσφύγων δεν είναι ανησυχητικά και πως το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου και πρόληψης τους δίνει κατευθυντήριες οδηγίες.

«Έχουν προβλήματα υγείας που έχει ο μέσος πληθυσμός και δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα» τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Προς το παρόν τα περισσότερα προβλήματα των προσφύγων αφορούν στο αναπνευστικό, ενώ περίπου 20.000 πρόσφυγες θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top