Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200

«Αστεράτη» αναβάθμιση με ουσία

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200

Η «αστεράτη» Mercedes GLA 200 είναι ένα crossover που έχει βάλει σε μπελάδες τον ανταγωνισμό. Δεν είναι μόνο το κύρος που εμπνέει λόγω μάρκας. Είναι η εμφάνιση ειδικά στο μοντέλο της δοπκιμής μας που διαθέτει τον εξοπλισμό AMG.

 Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200

Είναι και το γεγονός ότι διαθέτει ένα υποερτροφοδοτούμενο μοτέρ «διαμάντι» μικρού κυβισμού 1,33 λίτρων που πλέον συνοδεύεται από ένα ήπια υβριδικό σύστημα  48V με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου που βλετιώνει τις επιδόσεις αλλά προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και μειωμένους ρύπους.

Το μπροστινό μέρος της ανανεωμένης Mercedes GLA 200
Όπως επιτάσσει η αγορά το μοντέλο για να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού ανανεώθηκε τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.Το μικρότερο SUV της Mercedes «πατάειι» στην πλατφόρμα MFA2  

Τα φωτιστικά σώματα της ανανεωμένης Mercedes GLA 200

Οι αλλαγές είναι διακριτικές αλλά σημαντικές καθώς  στο αμάξωμα συναντάμε επανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα με στάνταρ  πλέον προβολείς LED High Performance ,νέα μάσκα και ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες.

Το πίσω μέρος της ανανεωμένης Mercedes GLA 200

Στο πίσω μέρος επίσης υπάρχει ένα φρεσκάρισμα.Επιπλέον η Mercedes πρόσθεσε νέες επιλογές χρωμάτων και νέας σχεδίασης ζάντες με 19άρες στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας. Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.410/1.834/1.611 mm  

Το εσωτερικό της ανανεωμένης Mercedes GLA 200
Όμως αλλαγές έχουμε και στην καμπίνα των επιβατών.Η τεχνολογία κάνει την εμφάνιση της με τις δύο μεγάλες οθόνες των 10,25 ιντσών . Η μια μπροστά μας είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με τις πολλές παραμετροποιήσεις. 

Ο πίνακας οργάνων της ανανεωμένης Mercedes GLA 200

Η επιλογή "Classic" παρέχει όλες τις πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον οδηγό, η επιλογή "Sporty" εντυπωσιάζει με το δυναμικό στροφόμετρο. Η επιλογή "Διακριτικό" παρουσιάζει μόνο το βασικό περιεχόμενο στις οθόνες.  Όλες οι προηγούμενες λειτουργίες όπως Media, Phone, Vehicle κ.λπ. εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες.

Η οθόνη αφής της ανανεωμένης Mercedes GLA 200

Στην  δεύτερη κεντρική οθόνη εμφανίζονται οι ενδείξεις του νέου συστήματος  MBUX. Περιλαμβάνει τον νέο βελτιωμένο ψηφιακό βοηθό με τον οποίο συννενοείσαι με την φράση  «Hey Mercedes» ενώ η υπάρχει ασύρματη συνδεσιμότητα με Apple CarPlay ,Android Auto, υπηρεσίες του Mercedes me connect και gaming για να απασχολείστε με παιχνίδια όση ώρα  περιμένετε ακινητοποιημένοι σε parking. Αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμα κάποια κλασικά παιχνίδια όπως Sudoku, Shuffle Puck, Pairs, Match 3 καθώς και ένα κουίζ.

Η οθόνη αφής της ανανεωμένης Mercedes GLA 200

Ο χειρισμός των ηλεκτρονικών συστημάτων  γίνεται είτε με διακόπτες αφής στο πολυλειτουργικό δερμάτινο τιμόνι είτε με φωνητικές εντολές όπως αναφέραμε προηγουμένως. Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής εσωτερικού φωτισμού μέσω της σχετικής λειτουργίας στην κεντρική οθόνη αφής.

Τα συτήματα ασφαλείας της ανανεωμένης Mercedes GLA 200
Η νέα GLA αναβαθμίστηκε όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης ασφαλείας. Η αναβάθμιση του πακέτου Driving Assistance  προσφέρει πιο άνετο έλεγχο του Lane Keeping Assist μέσω του Active Steering Control. Η επόμενη γενιά του πακέτου Parking υποστηρίζει επίσης την κάθετη στάθμευση, ενώ προσφέρει οπτικοποίηση 360 μοιρών για στάθμευση με τη βοήθεια κάμερας.

Η κάμερα οπισθοπορείας της ανανεωμένης Mercedes GLA 200

Το Trailer Maneuvering Assist είναι επίσης διαθέσιμο για πρώτη φορά για τη GLA. Διευκολύνει τους ελιγμούς της όπισθεν με υποστήριξη κάμερας - απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα να διαθέτει κοτσαδόρο τρέιλερ με σταθεροποίηση τρέιλερ ESP σε συνδυασμό με το πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360 μοιρών.


Την θέση του touchpad στην βάση της κονσόλας έχει πάρει πλέον μια μικρή θήκη. Επιπλέον υπάρχουν και περισσότερες θύρες USB-C. Η ποιότητα κατασκευής είναι σε υψηλά επίπεδα 

Οι χώροι επιβαατών της ανανεωμένης Mercedes GLA 200

Οι χώροι για τους επιβάτες είναι άνετοι με τον πέμπτο να κάνει μικρές παραχωρήσεις λόγω κεντρικού τούνελ .

Η πανοραμική οροφή της ανανεωμένης Mercedes GLA 200

Η πανοραμική ηλεκτρικά ανοιγόμενη  διπλή οροφή δίνει άλλον«αέρα» στην καμπίνα των επιβατών.Στο εσωτερικό στοιχείο πολυτέλειας είναι τα συνθετικά δέρματα Artico με το τρισδιάστατο ανάγλυφο να ντύνουν καθίσματα και πόρτες .

Ο  χώρος αποσκευών της ανανεωμένης Mercedes GLA 200

Για τις αποσκευές τους υπάρχει πορτμπαγκάζ  με χαμηλό κατώφλι φόρτωσης που προσφέρει 435 λίτρα αποθηκευτικού χώρου.

Ο  χώρος αποσκευών της ανανεωμένης Mercedes GLA 200

Σημαντική παράμετρος είναι και το ηλεκτρικό άνοιγμα και κλείσμο της πόρτας του πορτμπαγκάζ. Η τιμή του χώρου αποσκευών ανεβαίνει στα 1430 λίτρα με την πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. 

Ο κινητήρας της ανανεωμένης Mercedes GLA 200
Στην «καρδιά» της Mercedes GLA 200 συνατάμε τον υπετροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,33 λίτρων που αποδίδει ισχύ 163 ίππων στις 5.500 σ.α.λ. με ροπή στρέψης 270 Nm στις 1.620-4.000 σ.α.λ. Το μοτέρ δέχεται την βοήθεια ενός  ήπια υβριδικού συνόλου με την πρόσθετη ισχύ ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα 10 kW και με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου.Το σύστημα Mild Hybrid συνεισφέρει με 14 ίππους τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1.332 κ.εκ.

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200

Στον σπορ  χαρακτήρα της GLA 200 συμβάλλει το γρήγορο στις αλλαγές ταχυτήτων αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων (7G-DCT) που μεταφέρει την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς. ΓΙια πιο ενεργή συμμετοχή μπορείς να αλλάξεις τις σχέσεις με τα paddles πίσω από το τιμόνι.

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200

Σημαντικός βοηθός στην συμπεριφορά τουα αυτοκινήτου είναι και  η δυνατότητα επιλογής προγραμμάτων οδήγησης μέσω του Dynamic Select. Έτσι είχαμε την δυνατότητα επιλογής μέσω διακόπτη αφής  στην κεντρική κονσόλα μεταξύ των προγραμμάτων Comfort, Eco, Sport και Individual με το τελευταίο να δέχεται ξεχωριστές προσωπικές παραμετροποιήσεις.

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200
Στην πράξη όταν πατάς το γκάζι δεν αντιλαμβάνεσαι την εμπλοκή του ήπια υβριδικού συστήματος το οποίο δηλώνει «παρών» σε όλη την κλίαμακα στροφών. Νοιώθεις την δύναμη από την στιγμή της εκκίνησης  έως  το στροφόμετρο να φτάσει στα «κόκκινα» με τις ταχύτητες να πέφτουν στον σωστό χρόνο ανάλογα βέβαια και με το πρόγραμμα οδήγησης που επιλέγεις. Η Mercedes GLA 200 αντιδρά με ιδαίτερη προθυμία στις προσπεράσεις ενώ και τοι τιμές των επιδόσεων ικανοποιούν και με το παραπάνω.

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200

Τα 0-100 χλμ./ώρα καλύπτονται σε 8,9 δευτερόλεπτα με την βελόνα του ταχύμετρου να αγγίζει στον ανοιχτό δρόμο τα 210 χλμ./ώρα.Την ίδια στιγμή μπορεί το ήπια υβριδκό σύστημα να μην προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση πλην όμως προσφέρει όπως είπαμε πιο «γεμάτο» γκάζι και μειωμένη κατανάλωση και μειωμένους ρύπους.

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200

Η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε στην οικονομική επιλογή προγράμματος οδήγησης στα 5,7 -6 λίτρα ανά 100 χλιόμετρα. Στο σπορ πρόγραμμα οδήγησης με βαρύ το δεξί πόδι άγγιξε τα 8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Εκπομπές CO2: 52 γρμ./χλμ.

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200
Όμως αναβαθμισμένη είναι και η οδική συμπεριφορά της  Mercedes GLA 200.Η έκδοση AMG Line έχει αναρτήσεις με πιο σφιχτή ρύθμιση η οποία συνεπάγεται και μειωμένες κλίσεις του μαξώματος στις κλειστές καμπές του δρόμου.

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200

Το τιμόνι προσφέρει πολύ καλή πληροφόρηση και έχει το σωστό βάρος. Παράλληλα εκτιμάς την υψηλή ποιότητα κύλισης. Η προσεγμένη ηχομόνωση δίνει ένα επιπλέον ατού στα ταξίδια με τους επιβάτες να κατεβαίνουν ξεκούραστοι ακόμη και μετά από πολύωρες διαδρομές.

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200

Τα φρένα με προοδευτική αίσθηση του πεντάλ, επαναφορτίζουν και την μπαταρία του ήπια υβριιδικού συστήματος και αποδέιχθηκαν αποτελεσματικά. Η αυξημένη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος μας έκανε πιο θαρραλέους στο να κινηθούμε σε χωμάτινες διαδρομές.

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200 

Εκεί εκτιμήσαμε την εξαιρετική συναρμολόγηση των πλαστικών μερών καθώς περνώντας από λακκούβες απουσίαζαν οι ενοχλητικοί τριγμοί. Βέβαια η έλλειψη τετρακίνησης δεν σε αφήνει να ξεθαρρέψεις περισσότερο γιατί παραμονεύει ο κίνδυνος να κολλήσεις σε αμμώδεις και σε λασπώδεις επιφάνειες.

.Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes GLA 200
Οι Γερμανοί δεν κάνουν εκπτώσεις σε ποιότητα εξοπλισμό και επιδόσεις ακόμη και στα μικρότερα μοντέλα τους. Η Mercedes GLA 200 είναι μια απόδειξη. Με πλούσιο εξοπλσιμό με εξηλεκτρισμένο μοτέρ, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και με το αστέρι στην μάσκα να δίνει το απαραίτητο κύρος στον ιδοκτήτη,, με premium φιλοσοφίας είναι ένα ελκυστικό μοντέλο που για να το αποκτήσεις  χρειάζεται να διαθέσεις από 42350 ευρώ.Το μοντέλο της δοκιμής μας κοστίζει 47.500 ευρώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top