Mazda: Σας αποκαλύπτουμε το μυστικό της σχεδίασης

Η βασική έμπνευση των σχεδιαστών

Mazda σχεδίαση αποκάλυψη μυστικά

Το φως παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, ωστόσο η σημασία του υπερβαίνει την επιστήμη. Χρησιμεύει ως βασικό στοιχείο σε μια άλλη, εξίσου σημαντική διάσταση της ανθρώπινης ζωής: Τον σχεδιασμό. Οι σχεδιαστές της Mazda όχι μόνο λαμβάνουν υπόψη τα υλικά με τα οποία εργάζονται, αλλά χρησιμοποιούν επίσης το φως και τη σκιά ως εργαλείο για να διαμορφώσουν την κομψή επιφάνεια των αυτοκινήτων της Mazda και να δημιουργήσουν μια μοναδική σχεδιαστική ταυτότητα.

Το φως γεμίζει τον χώρο με ζωή, χρώμα και μορφές. Μερικές φορές περνά απαρατήρητο, αλλά το φως είναι παντού. Είναι ένας φυσικός παράγοντας που επηρεάζει τις βιολογικές διεργασίες και επιτρέπει στα μάτια μας να δουν την ομορφιά και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω μας. Ως αποτέλεσμα του πώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, το φως δεν είναι πλέον απλώς ένας φωτισμός, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως στοιχείο για το σχεδιασμό και τη δημιουργία ακόμα και ενός ιδιαίτερου αντικειμένου όπως ένα όχημα.

Το Kodo, που σημαίνει κυριολεκτικά «ψυχή της κίνησης», είναι η βασική έμπνευση της Mazda. Αναφέρεται σε μια ιαπωνική σχεδιαστική φιλοσοφία που βλέπει τα οχήματα ως ζωντανά αντικείμενα. Η εφαρμοσμένη φιλοσοφία Kodo συνδυάζει τρία στοιχεία: To Ma, την ομορφιά και την αρμονία του κενού χώρου. To Sori, οι ισορροπημένες καμπύλες, καθώς και το Utsuroi, το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς.

Μέσω της αλληλεπίδρασης αυτών των στοιχείων, οι σχεδιαστές της Mazda δίνουν μεγάλη προσοχή στο πώς το φως επηρεάζει τις επιφάνειες του αυτοκινήτου για να δημιουργήσουν το μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα της αέναης κίνησης που διαφοροποιεί τα αυτοκίνητα Mazda από άλλα. Το φως και οι σκιές που αντανακλούν στο εσωτερικό, στο ταμπλό, στα καθίσματα και στα πλαϊνά πάνελ, παίζουν τόσο ρόλο στην εμφάνιση του οχήματος, όσο και τα φώτα που αντανακλούν στις εξωτερικές επιφάνειες και στα ζωηρά χρώματα.

Ενισχύοντας την ιδέα του Ma, την αισθητική του χώρου που μένει κενός, η χαρακτηριστική προσέγγιση της Mazda αφαιρεί όλες τις έντονες γραμμές από τις πλαϊνές επιφάνειες του αυτοκινήτου, δημιουργώντας έναν κενό χώρο, έναν κενό καμβά πάνω στον οποίο το φως δρα και αποκαλύπτει τη φυσική ομορφιά του αυτοκινήτου. «Η αντανάκλαση είναι απαραίτητη για τη μοναδική σχεδιαστική γλώσσα της Mazda. Για εμάς, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στο πώς το φως αλληλεπιδρά με το αυτοκίνητο και αποκαλύπτει τις όμορφες επιφάνειές του, ώστε να μπορέσουμε να τονίσουμε τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες, τη μορφή και τα πλούσια χρώματα του», λέει ο Gustave Djon Toug, Senior Designer της Mazda. 

Αυτή η πρακτική ενσαρκώνεται από την ανάκλαση σε σχήμα S που βρίσκεται στα πλαϊνά πάνελ του Mazda CX-60, τα οποία λούζονται από φως καθώς το αυτοκίνητο κινείται, δημιουργώντας μοτίβα που θυμίζουν το υγρό στοιχείο, αντανακλούν το γύρω περιβάλλον και ενισχύουν την αίσθηση της κίνησης, δίνοντας ζωή στο αυτοκίνητο ακόμα και όταν είναι ακίνητο. Το αποτέλεσμα είναι μια γνήσια έκφραση της ιαπωνικής αισθητικής, μιας αισθητικής που εξελίσσεται συνεχώς, που συνδυάζει τον μινιμαλισμό της μορφής με έναν πλούτο έκφρασης.

Τόσο μέσω της συναισθηματικής τους δύναμης όσο και των αντιθετικών τους ιδιοτήτων, το φως και η σκιά επαναπροσδιορίζουν πλήρως τις εμπειρίες των ανθρώπων. Τα δύο στοιχεία αλλάζουν συνεχώς και έτσι προσφέρουν ατελείωτες δυνατότητες σχεδίασης και δημιουργίας αντικειμένων που προκαλούν δυνατά συναισθήματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top