Το Mazda CX-30 με την εξελιγμένη 4κίνηση i-Activ AWD στο Καζακστάν  

Η ιστορία που έγραψε 

Mazda CX-30 i-Activ AWD Καζακστάν

Τη χρονιά του εορτασμού των 100ών της γενεθλίων,  η Mazda διοργάνωσε μία ακόμα οδηγική περιπέτεια.  Το Mazda CX-30 με το all-wheel drive σύστημα i-Activ δοκιμάστηκε για πάνω από 800χλμ. διασχίζοντας το ανατολικό Καζακστάν μέχρι τα σύνορα με την Κίνα, σε μία διαδρομή που περιλάμβανε και κομμάτια από το θρυλικό ‘δρόμο του μεταξιού’, εξερευνώντας την άγρια ομορφιά των απομακρυσμένων περιοχών της κεντρικής Ασίας.  

Η τελευταία αυτή περιπέτεια της Mazda, που έλαβε χώρα φέτος πριν να επιβληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω Covid-19, αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το 2018 στη Σιβηρία. Σε αυτή την εκδήλωση η Mazda έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που διέσχισε τη λίμνη Βαϊκάλη της Σιβηρίας με αυτοκίνητα κανονικής παραγωγής, τα οποία πολλές φορές οδηγούνταν σε απάτητες παγωμένες εκτάσεις, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τις εκπληκτικές ικανότητες του συστήματος 4κίνησης i-Activ του CX-5.  

Ανέκαθεν το πάθος της Mazda να χρησιμοποιεί την οδήγηση ως πρόκληση οδηγού και μηχανής, παραμένει άσβεστο από το 1936 όπου μία ομάδα πρωτοπόρων αποφάσισε να αποδείξει την αντοχή του πρώτου οχήματος της εταιρείας – ένα τρίκυκλο ανοιχτό φορτηγάκι που λεγόταν Mazda Go. Σε ένα μοναδικό τόλμημα που φανέρωνε την επιθυμία της Mazda να αποδείξει την αξιοπιστία των προϊόντων της, πέντε μοντέλα Mazda-Go (type KC και DC) ξεκίνησαν από το νοτιότερο άκρο του κυρίως νησιωτικού συμπλέγματος της Ιαπωνίας και διασχίζοντας πάνω από 2.700 χιλιόμετρα σε σκονισμένα, λασπωμένα και κακοτράχαλα μονοπάτια, μέχρι να φτάσουν τελικά στο Τόκιο μετά από 25 ημέρες.  

Η δημοσιότητα που πήρε το γεγονός, εκτόξευσε τις πωλήσεις και ανύψωσε την εικόνα της μάρκας, κάτι για το οποίο η Mazda θα έβαζε σαν στόχο να επαναλάβει αργότερα υποβάλλοντας τα αυτοκίνητά της σε ακόμα πιο ηρωικές δοκιμασίες οδήγησης. Το 1977 για να προωθήσει την πρώτη γενιά του Mazda 323, ένα ζευγάρι 323 hatchbacks πραγματοποίησε ένα ταξίδι 15.000 χιλιομέτρων ξεκινώντας από το εργοστάσιο της Χιροσίμα και τερματίζοντας τελικά στην Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης, όπου έγινε και η Πανευρωπαϊκή παρουσίαση του μοντέλου.  

Με τον ψυχρό πόλεμο να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, τα δύο 323 διέσχισαν όλη τη Σοβιετική Ένωση, αντιμετωπίζοντας πρωτόγονες συνθήκες και σκληρές διαδρομές αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την μοναδική αξιοπιστία του μοντέλου ακόμα και πριν αυτό ξεκινήσει την εμπορική του καριέρα. Η διάσημη περιπέτεια του 1977 έμελλε να έχει και συνέχεια καθώς έξι αυτοκίνητα Mazda (626, 323 και E2200 vans) ξεκίνησαν το 1990 από τη Χιροσίμα για ένα ταξίδι μέχρι τα κεντρικά της εταιρείας στο Λεβερκούζεν, αυτή τη φορά διασχίζοντας την υπό διάλυση Σοβιετική ένωση.  Το 2013, ήταν η σειρά των δημοσιογράφων να πάρουν το τιμόνι μερικών τρίτης γενιάς Mazda3 και να επαναλάβουν το ταξίδι από το εργοστάσιο μέχρι την Έκθεση της Φρανκφούρτης, οδηγώντας μέσα από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Πολωνία.  

Αντλώντας έμπνευση μέσα από αυτά τα περιπετειώδη ταξίδια και τις δημόσιες δοκιμασίες των αυτοκινήτων, οι εκδηλώσεις με την ονομασία Mazda Epic Drive, δίνουν την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να νοιώσουν την εμπειρία της περιπέτειας, διασχίζοντας δρόμους μέσα από φανταστικά τοπία, και της περιπέτειας στο τιμόνι ενός Mazda. Είτε διασχίζοντας την Ισλανδία με ένα MX-5, ή απολαμβάνοντας τους φιδωτούς δρόμους και την ηφαιστειακή ομορφιά των Αζορών σε ένα Mazda2, ή εξερευνώντας τα θαύματα της ακραίας μηχανικής στην κατασκευή των δρόμων μέσω των σηράγγων, των γεφυρών και των ορεινών περασμάτων στη Νορβηγία - το σύγχρονο Mazda Epic Drive προσφέρει στα μέσα ενημέρωσης απίστευτα ταξίδια, εστιάζοντας ταυτόχρονα στη σχέση της αυτοκινητιστικής τεχνολογίας και του οδηγού, για την οποία η Mazda έχει γίνει γνωστή.   

Όπως και η διάσχιση της λίμνης Βαϊκάλης το 2018 με CX-5, το Epic Drive Mazda CX-30 του 2020 στο Καζακστάν επέτρεψε την τέλεια επίδειξη του συστήματος τετρακίνησης i-Activ της Mazda. Διαθέτοντας τη νέα γενιά Skyactiv-Vehicle Architecture της Mazda, η εξελιγμένη γενιά του συστήματος i-Activ AWD του CX-30, λειτουργεί σε συνεργασία με το G-Vectoring Control (GVC) για τον έλεγχο της κατανομής ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών, παρέχοντας μια ακόμα πιο συναρπαστική οδηγική εμπειρία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top