Μητρότητα στα 13: Τι επιπτώσεις έχει για ένα κορίτσι η εγκυμοσύνη σε αυτή την ηλικία

Ειδικοί εξηγούν στο star.gr

Στο βίντεο ακούτε την τηλεφωνική επικοινωνία του star.gr με τον μαιευτήρα- γυναικολόγο, Αθανάσιο Παπανικολάου

Έκπληξη προκάλεσε η είδηση της εγκυμοσύνης ενός ανήλικου κοριτσιού, μόλις 13 ετών, στην περιοχή του Λαυρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανήλικη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με προχωρημένες ωδίνες τοκετού, της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε σε μαιευτήριο της Αθήνας, όπου γέννησε ένα υγιέστατο μωρό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας.

13χρονη μεταφέρθηκε με ωδίνες τοκετού στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου

Ωστόσο, ερωτήματα γεννά το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια εγκυμοσύνη σε τόσο μικρή ηλικία.

Ειδικοί εξηγούν στο star.gr τι σημαίνει για ένα κορίτσι να γίνεται μητέρα στην ηλικία των 13 ετών

Ο μαιευτήρας–χειρουργός γυναικολόγος, ο οποίος ειδικεύεται στη γυναικεία αναπαραγωγή, Dr. Aθανάσιος Παπανικολάου ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο star.gr, ότι η εγκυμοσύνη σε μικρή ηλικία δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο και πως συναντάται σε περιπτώσεις χαμηλού βιοτικού ή κοινωνικού επιπέδου.

«Συνηθίζεται πλέον να ζητείται εισαγγελική παρέμβαση όταν έρχονται περιστατικά ανηλίκων που κυοφορούν, καθώς δε μπορείς να ξέρεις αν η εγκυμοσύνη αυτή έχει προέλθει π.χ από έναν βιασμό», σημειώνει ο γιατρός και υπογραμμίζει ότι «ακόμη κι αν οι ίδιες οι ανήλικες υποστηρίζουν πως δεν είχαν αντιληφθεί ότι κυοφορούν, η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα πάντα ξέρει. Κάποιες φορές η άγνοια ενδέχεται να έγκειται στο χαμηλό νοητικό επίπεδο ή στο γεγονός ότι θέλουν να κρύψουν την εγκυμοσύνη από τον οικογενειακό περίγυρο».

«Αυτό που πρέπει να πούμε όμως, είναι ότι ένα κορίτσι δεν έχει κανένα οργανικό ή γυναικολογικό πρόβλημα, επειδή κυοφορεί και γεννά σε αυτή την ηλικία. Από τη στιγμή που έχει έμμηνο ρήση, μπορεί να γίνει μητέρα, ακόμη και στα 13. Η φύση έχει προνοήσει γι’ αυτό», τονίζει ο Dr. Παπανικολάου.

«Το μόνο που υπάρχει, είναι ότι ίσως μπορεί να συσχετίζεται με ατονία της μήτρας ως υψηλού κινδύνου κύηση σε νεαρή ηλικία», προσθέτει ο ίδιος.

Tέλος, αναφέρει ότι οι επιπτώσεις μιας εγκυμοσύνης έγκεινται στο κοινωνικό περιβάλλον και κυρίως στον ψυχολογικό κόσμο της ανήλικης.

Ποιες οι επιπτώσεις στον ψυχολογικό κόσμο της ανήλικης

Η ψυχοθεραπεύτρια–σύμβουλος ψυχικής υγείας, Σοφία Αναγνώστου εξηγεί στο star.gr ότι ένα από τα αποτελέσματα της πρώιμης έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας των εφήβων είναι μεταξύ άλλων και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

«Καταλληλότερη ηλικία για την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι η όψιμη εφηβεία, δηλαδή γύρω στα 17. Η περίοδος αυτή συμβαδίζει με την κατάκτηση των στόχων της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης», υπογραμμίζει η κα Αναγνώστου και προσθέτει ότι μια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη στην εφηβεία, είτε είναι εκούσια είτε ακούσια, μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα, καθώς «το 50% εξ’ αυτών σημειώνεται στο χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής».

«Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο καλούνται να περάσουν στον χώρο των ενηλίκων οι κοπέλες που θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση είναι τουλάχιστον τρομακτικός. Έφηβες μητέρες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που προέρχονται από στερημένα οικονομικά περιβάλλοντα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μη συνεχίσουν το σχολείο και αντίστοιχα μειώνουν τις πιθανότητες να ανέλθουν οικονομικά και στο μέλλον τους».

Η ψυχοθεραπεύτρια τονίζει επίσης ότι οι οικογένειες στις οποίες παρουσιάζεται το πρόβλημα της εφηβικής εγκυμοσύνης χρειάζονται βοήθεια και συμπαράσταση με ειλικρίνεια και ευαισθησία. «Χρειάζονται εξειδικευμένοι επαγγελματίες για να δώσουν τις απαραίτητες συμβουλές στους γονείς, στην έφηβο ή στον έφηβο. Παράλληλα, πρέπει να παρέχεται η απαραίτητη στήριξη από την κοινωνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας και το μεγάλωμα του παιδιού», καταλήγει η ψυχοθεραπεύτρια.

Ρεπορτάζ: Βάγκα Σοφία

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top