Οι Τούρκοι κατηγορούν για κατασκοπεία τους δύο Έλληνες στρατιώτες (;)

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας - Νέα ενημέρωση 19:47

Κατηγορούν για κατασκοπεία τους δύο Έλληνες στρατιώτες

Οριστική αναβολή πήρε η προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της έφεσης κατά της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη, στον Έβρο σε τουρκικό έδαφος. Οι δύο Έλληνες στρατιώτες θα παραμείνουν υπό κράτηση στις τουρκικές φυλακές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Οριστική αναβολή της δίκης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Απορρίφθηκε η ένσταση των δικηγόρων τους

Κατατέθηκε ένσταση κατά της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ,  οι δύο Έλληνες που κρατούνται στην Ανδριανούπολη κατηγορούνται τελικά και για κατασκοπεία!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπήρξε περίπτωση ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατηγορούνται για κατασκοπεία και για είσοδο σε ξένη περιοχή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ανταποκρίτριας του STAR στην Κωνσταντινούπολη, Άννας Ανδρέου, το επίσημο κατηγορητήριο δεν έχει ακόμη εκδοθεί, θα το συντάξει πρώτα ο εισαγγελέας και μετά θα εκδοθεί επίσημα.

Ωστόσο, εισαγγελέας έχει ήδη συλλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με τις κατηγορίες της 1. κατασκοπείας και 2. της εισόδου σε παράνομη περιοχή. Γι αυτό και μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι θα υπάρχει στο επίσημο κατηγορητήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκισή τους για τους εξής λόγους: για να μη διαφύγουν από τη χώρα και για να μην υπάρξει παραποίηση στοιχείων. Τέλος, το κατηγορητήριο δε γνωρίζει κανείς πότε θα εκδοθεί. Υπάρχουν κατηγορούμενοι που περιμένουν 2-3 χρόνια στις φυλακές χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο επίσημο. Άλλα πάλι κατηγορητήρια εκδίδονται αμέσως.

Το πρακτορείο Anadolu και η Hurriyet αναφέρουν ότι οι δύο Ελληνες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και πως ο δικαστής έκρινε ότι συνελήφθησαν για τη δεύτερη κατηγορία. Το CNN Turk μιλά επίσης για κατασκοπεία.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο της Τουρκίας τους καταδικάσει για κατασκοπεία, η ποινή θα είναι αυστηρή για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι του υπολοχαγού του Μηχανικού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Μηχανικού (ΕΠΟΠ) Δημήτρη Κουκλατζή είχαν υποβάλει αίτημα κατά της προφυλάκισής τους. Σημειωτέον, η Ελληνίδα πρόξενος είχε προτείνει να συνεχιστεί η κράτησή τους στον ελληνικό προξενείο και αυτό διότι οι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στις φυλακές γιατί δεν είχαν εστία διαμονής στο τουρκικό έδαφος.

Επίσης, από νωρίς το πρωί στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top