Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Καλύβια – Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που έφτασε ως τη Σαρωνίδα

Με το πρώτο φως της μέρας τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν και πάλι ρίψεις νερού

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες ώστε να ελέγξουν το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στα Καλύβια Αττικής και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα μέχρι τη Σαρωνίδα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ελικόπτερα και αεροσκάφη απογειώθηκαν και ρίχτηκαν ξανά στη μάχη της κατάσβεσης, καταφέρνοντας με τις συνεχείς ρίψεις νερού να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο και το τελευταίο μέτωπο στην περιοχή Σκορδί.

Ένα μέτωπο που όλη νύχτα έκαιγε χαμηλή βλάστηση και ξερόχορτα κι έτσι οι συνεχείς ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα, αλλά και η αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων βοήθησαν στο να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Παρ’ όλ’ αυτά, η πυροσβεστική δεν εφησυχάζει και ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο, καθώς και σήμερα οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Στο σημείο επιχειρούσαν 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ενίσχυσε παράλληλα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και με 2 ειδικά μηχανήματα βαρέως τύπου, κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων.

Παράλληλα, χθες μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 6 ελικόπτερα έκαναν ρίψεις νερού, ενώ σήμερα Τρίτη νωρίς το πρωί ξεκίνησε και πάλι η επιχείρηση των εναέριων μέσων με 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα να κάνουν χαμηλές πτήσεις στην περιοχή βοηθώντας αποφασιστικά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη δύσκολη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Η φωτιά ξέσπασε τη Δευτέρα το απόγευμα στα Καλύβια Θορικού και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα προς τα νότια λόγω των ισχυρών ανέμων. Η Πυροσβεστική δεν γνωρίζει ακόμα τα αίτια της πυρκαγιάς, σύμφωνα όμως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ξεκίνησε από οικόπεδο στην οδό Τενέδου το οποίο ήταν γεμάτο ξερόχορτα και σκουπίδια, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για σήμερα Τρίτη 01 Αυγούστου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Σαμοθράκη)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top