Θα πεθάνουμε, όπως φαίνεται, στη μπόχα, καθώς λύση μέχρι στιγμής στο θέμα των σκουπιδιών δεν υπάρχει.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους, μετά από 2,5 ώρες συνέλευσης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Όπως είπε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Β.Πολυμερόπουλος στο star.gr, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απέρριψαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι το πρωί της Τρίτης η συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον πρωθυπουργό έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Έτσι, την Πέμπτη θα κάνουν 24ωρη απεργία και τότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση της.

«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν λύνει το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι η τροπολογία που κατεβάζει η κυβέρνηση θα έχει απολύσεις.Συνεχίζουμε μέχρι την Πέμπτη για να περάσει η πρόταση μας», είπε μεταξύ άλλων  ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν.Τράκας. Ο ίδιος είπε μάλιστα πως θα αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη δημόσια υγεία.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ακολουθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, που απορρίπτουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα:

1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Οι προτάσεις αυτές αναμένονταν να ενσωματωθούν άμεσα στην τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Υπογραμμίζεται ότι δύο είναι οι βελτιώσεις συγκριτικά με την πρόταση Σκουρλέτη, που είχαν απορρίψει οι συμβασιούχοι χθες Δευτέρα. Η πρώτη είναι ότι δεν προσδιορίζεται το όριο ηλικίας για υποβολή συμμετοχής στο συγκεκριμένο διαγωνισμό (όριο 50 ετών είχε ορίσει ο Σκουρλέτης) και ότι οι 2.500 θέσεις εργασίας θεωρούνται βάση εκκίνησης κι όχι τελικός αριθμός προσλήψεων. 

BINTEO ANT1

Tags: