ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΟΚ: Σώθηκαν από θαύμα οι μαθητές του δημοτικού στη Βρίσα-Η ηρωίδα δασκάλα μιλά στο Star

Πώς γλίτωσαν τα δίδυμα αγοράκια τα οποία την ώρα του σεισμού βρίσκονταν μέσα στο σχολείο που καταστράφηκε ολοσχερώς- Πρώτη Ανάρτηση 14-06-2017 18:39

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες από το χωριό Βρίσα της Μυτιλήνης, το οποίο «ισοπεδώθηκε» μετά τον σεισμό των 6.1 Ρίχτερ που χτύπησαν την Δευτέρα το νησί.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, το χωριό εκκενώθηκε, ενώ 150 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα.

 

 

 

Μεταξύ αυτών και το σχολείο του χωριού, το οποίο χτίστηκε το 1902 και καταστράφηκε ολοσχερώς απο τον σεισμό, 115 χρόνια μετά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η 29χρονη δασκάλα του σχολείου, Μυρσίνη Γιανέλλη, περιέγραψε πως σώθηκαν από θαύμα οι μαθητές του δημοτικού σχολείου.

«Αν τα παιδιά ήταν στο σχολείο εκείνη την ώρα, θα ήταν τραγικό. Δεν ξέρω πώς θα προλάβαιναν όλα τα παιδιά να προστατευτούν και ειδικά τα νήπια. Αν είχαμε τα νήπια στο σχολείο εκείνη την ώρα, πού θα έμπαιναν; Κάτω από ποια τραπεζάκια; Θα ήταν τραγικό» δήλωσε η νεαρή δασκάλα, επισημαίνοντας πως μόνο τα νήπια στο σχολείο είναι 13!

Την ώρα του σεισμού, η δασκάλα ήταν στην τάξη με δυο μαθητές της πρώτης δημοτικού. Πρόκειται για δίδυμα αγοράκια, τα οποία έζησαν τον τρόμο μαζί με την δασκάλα τους:

«Αρχίσαμε να κουνιόμαστε, κατάλαβα αμέσως πως είναι σεισμός, οπότε φώναξα στα παιδιά να μπουν κάτω από τα θρανία τους. Μπήκα κι εγώ κάτω από την έδρα. Σε κλάσματα δευτερολέπτου –δεν κατάλαβα πότε έγιναν όλα αυτά- παντού υπήρχε μια σκόνη μέσα στην αίθουσα και ακούγαμε τοίχους να πέφτουν» περιέγραψε η Μυρσίνη Γιανέλλη, και πρόσθεσε:

«Δεν ήξερα πόση ώρα πέρασε. Παρακαλούσε μόνο τον θεό να μας βοηθήσει».

Όταν τελείωσε ο σεισμός και προσπάθησε να βγάλει τα παιδιά από την αίθουσα, δεν μπορούσε καθώς… δεν υπήρχαν σκάλες!

«Όταν πήρα τα παιδιά από τα χέρια, δεν βλέπαμε μπροστά μας. Περπατούσαμε πάνω στα συντρίμμια και μέσα στη σκόνη και προσπαθήσαμε να βγούμε από την μπροστινή πόρτα. Όταν όμως φτάσαμε δεν υπήρχε πόρτα, καθώς το σχολείο μας είναι σε ύψωμα και εμείς βρισκόμασταν στον πρώτο όροφο. Τελικά βγήκαμε από μια άλλη πόρτα που οδηγεί στην αυλή του σχολείου μας (…)Όταν βγήκαμε πια έξω στην αυλή, τα παιδιά άρχισαν να κλαίνε και μου λένε “κυρία, τρέμετε!”»

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Συγκινητικά είναι τα όσα δήλωσε στην κάμερα της εκπομπής και η διευθύντρια του δημοτικού, Μυρσίνη Νικέλλη.

Το σπίτι της μητέρας της, το δικό της, αλλά και το σχολείο όπου δίδασκε για περισσότερα από 20 χρόνια καταστράφηκαν ολοσχερώς μετά τον σεισμό:

«Τα συναισθήματα μου δεν περιγράφονται. Το σχολείο πρέπει να ξαναχτιστεί. Εγώ σε αυτό το σχολείο πήγα, εδώ τελείωσα το δημοτικό, έφυγα, σπούδασα, επέστρεψα δασκάλα, ήμουν 25 χρόνια εδώ σαν δασκάλα, και τώρα το βλέπω να μην υπάρχει πια. Τι να πω. Είναι τραγικό».

Να αναφέρουμε τέλος, πως δέκα μόλις ημέρες πριν τον σεισμό, τα παιδιά είχαν κάνει άσκηση για τον σεισμό στο σχολείο τους, κάτι που τελικά βοήθησε την ημέρα που τα 6,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top