Σε πραγματικό πόλεμο κοντεύει να εξελιχθεί ο πατροπαράδοτος ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο. Ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές στο παρελθόν και "ρουκετατζήδες", οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν ένα έθιμο που κρατάει από την εποχή της τουρκοκρατίας, βρίσκονται αντιμέτωποι και αυτή που την πληρώνει είναι η.... τουριστική κίνηση.

Ξενοδόχοι είπαν στο Star πως «η τουριστική κίνηση έχει πέσει αρκετά και αυτό συμβαίνει, γιατί δεν έγινε η διεξαγωγή του εθίμου πέρσι».

Την περασμένη Ανάσταση ο ρουκετοπόλεμος ματαιώθηκε για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, καθώς κάποιοι ενορίτες από την Αγία Μαρκέλλα και την Παναγιά την Ερειθιανή έφτασαν στο αμήν, ενώ για φέτος τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά, με τον δήμο να προσπαθεί να... ισορροπήσει την κατάσταση.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή η διάθεση μέσα στην κοινωνία του Βροντάδου, τα πράγματα να γίνουν με τέτοια ήπια κλίμακα, που να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Εάν δεν το αντιληφθούν αυτό οι κρατικοί μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι γι’αυτό, τότε υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος τα πράγματα να πάρουν ανεξέλεγκτη τροπή και να δημιουργηθούν μείζονα προβλήματα και καταστροφές», είπε ο δήμαρχος Χίου, Μ.Βουρνούς. 

Η ρίψη των πυροτεχνημάτων είναι παράνομη, γι’ αυτό η αστυνομία τις προηγούμενες μέρες είχε προχωρήσει σε προληπτικούς ελέγχους και κατασχέσεις ρουκετών και κροτίδων. Από την άλλη πλευρά, οι ρίζες του εθίμου, που αποτελεί τουριστική ατραξιόν, είναι πολύ βαθιές και η τοπική κοινωνία δυσκολεύεται να υποταχθεί σε απαγορεύσεις.

 

Tags: