Η Ράικου καταγγέλλει επίθεση από την εφημερίδα «Documento» λίγο πριν αποκαλύψει στοιχεία για τη Novartis

"Η παραίτηση της προκαλεί ερωτηματικά" λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης - Όλο το παρασκήνιο

Σαν βόμβα στο δικαστικό και πολιτικό κόσμο έπεσε η παραίτηση της εισαγγελέως διαφθοράς. Η Ελένη Ράικου καταγγέλλει ότι λίγο πριν κάνει αποκαλύψεις για το σκάνδαλο NOVARTIS, δέχεται επίθεση από την προσκείμενη φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ, εφημερίδα "Ντοκουμέντο".

Αναλυτικότερα….

Διαφθαρμένοι κρατικοί αξιωματούχοι ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται ενδεχομένως και πολιτικά πρόσωπα, αλλά και μεγάλα συμφέροντα κατονομάζονται από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ραίκου ως οι παρασκηνιακοί υποκινητές επίθεσης εναντίον της. Η δικαστική λειτουργός σε επιστολή της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μια και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάσταση μου».

Η εισαγγελική λειτουργός θεωρεί ότι αφορμή για την επίθεση, αποτελεί η μεγάλη δικαστική έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς για τις μίζες από τη φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS, από το 2006 ως σήμερα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι μίζες αυτές ξεπερνούν τα 28 εκατομμύρια ευρώ.

«Μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρίας NOVARTIS Ελβετίας με εμβάσματα σημαντικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.Αυτό σήμανε συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς», αναφέρει η κυρία Ράικου.

Η Ελένη Ράικου, η οποία είναι η πρώτη εισαγγελέας διαφθοράς στην Ελλάδα και βρίσκεται σε αυτή τη θέση περίπου 4 χρόνια, θεωρεί ότι στοχοποιείται μέσω της εφημερίδας DOCUMENTO, του Κώστα Βαξεβάνη που πρόσκειται φιλικά πρός το ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει το δημοσίευμα συκοφαντικό και υποβολιμιαίο.

«Έγινα αντικείμενο στοχοποίησης από συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα. Συγκεκριμένα "όλως τυχαίως και συμπτωματικώς" σε διαφημιστικό βίντεο προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας DOCUMENTO με τίτλο: "Αποκάλυψη: "Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων και δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο» προσθέτει η κυρία Ράικου.

Η υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, σχετίζεται με έγγραφη αναφορά ανακρίτριας ότι δεν έλαβε κάποια στοιχεία που αφορούν σε μίζες για εξοπλιστικά,την οποία χειρίστηκε η εισαγγελία διαφθοράς και άσκησε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στους εμπλεκόμενους. Η Ελένη Ράικου αναφέρει ότι όλα τα στοιχεία έχουν σταλεί στην ανακρίτρια και ότι «ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας, εκκρεμούν σε βάρος του ακόμη τρεις ποινικές διώξεις... Όσον αφορά στο Γιάννο Παπαντωνίου ήδη έχουν αποσταλεί στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των δικογραφιών... Έχει ασκηθεί δε από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες».

Η εισαγγελέας που διατέλεσε στο παρελθόν προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών καταγγέλλει επίθεση, με στόχο την ηθική της εξόντωση.

«Αρνούμαι να μετατραπώ σε "Ιφιγένεια" στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι.... δε δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας... Το δήθεν αυτό ρεπορτάζ είναι ολοφάνερο ότι όχι μόνο δεν είναι τυχαίο, αλλά ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα», τονίζει η ίδια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στάυρος Κοντονής αναφέρει ότι η υποβολή παραίτησης της εισαγγελέως δυο μήνες πριν λήξει η θητεία της προκαλεί ερωτηματικά. «Η υποβολή παραίτησης διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα, υπεβλήθη τη στιγμή που είχα τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis», είπε χαρακτηριστικά.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διαβιβάσει την επιστολή της Ε.Ράικου στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για την τοποθέτηση του εισαγγελέα διαφθοράς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top