ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ! Ξεκινούν οι δηλώσεις για τις Πανελλήνιες- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Από αύριο, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ! Ξεκινούν οι δηλώσεις για τις Πανελλήνιες-

Από αύριο, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, έως και την Πέμπτη 2 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλουν οι υποψήφιοι τις αιτήσεις συμμετοχής τους στις πανελλήνιες εξετάσεις φέτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η προθεσμία απευθύνεται σε όλους τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία δήλωση συμμετοχής.

Οι υποψήφιοι μπορούν να κατεβάσουν την αίτηση-δήλωση από το διαδίκτυο ή να την προμηθευτούν από το λύκειό τους. Έπειτα, πρέπει να τη συμπληρώσουν, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο, και να την υποβάλλουν στο σχολείο τους. Υποδείγματα κι εγκύκλιοι βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο «Εξετάσεις», οι οποίες αποστέλλονται ήδη στα λύκεια, όπως λέει το υπουργείο.

Υπενθυμίζουμε ότι από φέτος, οι υποψήφιοι από ημερήσια κι εσπερινά ΕΠΑΛ θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, δύο γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας, σε κοινή ύλη και κοινά θέματα, ώστε να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων στα πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Επιπλέον, στο μηχανογραφικό δελτίο μετά τις εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν επιπλέον και μία κοινή Ομάδα σχολών, εκτός από τις σχολές που αντιστοιχούν στον τομέα εξέτασής τους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, με το νέο ακαδημαϊκό έτος 2017-18, θα λειτουργήσουν δυο νέα τμήματα, το Τουριστικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα τμήματα αυτά θα ενταχθούν στο 5ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, και στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ, θα συμμετέχουν υποχρεωτικά, εκτός από τις πανελλήνιες εξετάσεις, και στις πρακτικές δοκιμασίες των αγωνισμάτων και των υγειονομικών εξετάσεων.

Όσον αφορά τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, οι υποψήφιοι θα πρέπει να να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό, σε χρονικό διάστημα που θα οριστεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Οι υποψήφιοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το 10%, χωρίς νέα εξέταση, μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2015 ή το 2016 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Οι υποψήφιοι αυτοί δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση-δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο, μόλις οι εξετάσεις τελειώσουν.

Τέλος, όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων και θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις,

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top