Πρωτότυπες και νόστιμες συνταγές με μακαρόνια

Οι μακαρονάδες αλλιώς: Δύο συνταγές που θα σας συναρπάσουν

Αν έχετε βαρεθεί να τρώτε συνέχεια τις κλασικές μακαρονάδες, εμείς βρήκαμε ξεχωριστές συνταγές που έδωσε ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην εκπομπή breakfast@star και σας τις παρουσιάζουμε.

Σκιουφιχτά με σάλτσα ντομάτας και μυζήθρα - Όνειρο!

Χονδρά μακαρόνια με κοκκινιστό κοτόπουλο και ξινομυζήθρα!

Υλικά:

•    1,2 κιλά Κοτόπουλο κομμένο σε μέτριες μερίδες
•    1 πακέτο Μακαρόνια χονδρά No3
•     2 Ξερά κόκκινα κρεμμύδια, μέτρια
•     1 Καρότο μικρό
•     3 Σκελίδες σκόρδο
•     60 γρ. Ελαιόλαδο
•     60 γρ. Κρασί κόκκινο
•     800 γρ. Ντοματίνια σε σάλτσα
•     200 γρ. Ζωμό λαχανικών
•     2 Φύλλα δάφνης
•     1 κ.γ. Μπούκοβο γλυκό
•     1/2 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη
•     1/2 κ.γ. Μπαχάρι σε σκόνη
•     2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
•     1/4 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό
•     10 φύλλα Φρέσκο δυόσμο
•     2 κ.σ. Βούτυρο
•     Αλάτι
•     Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής 

 Σε κατσαρόλα με πλατιά βάση ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Τοποθετούμε σε ένα σκεύος τις μερίδες κοτόπουλο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές.
• Σοτάρουμε τις μερίδες κοτόπουλο για 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από κάθε πλευρά.
• Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα σκεύος και το αφήνουμε στην άκρη για τη συνέχεια.
• Καθαρίζουμε και κόβουμε το καρότο κατά μήκος και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι το σκόρδο ψιλοκομμένο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό.
• Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο, προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 1 λεπτό, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Ψιλοκόβουμε τα ντοματίνια και τα προσθέτουμε μαζί με τη σάλτσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης, το μπούκοβο, την κανέλα, το μπαχάρι, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά.
• Σβήνουμε και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε νερό σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
• Προσθέτουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
• Σουρώνουμε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
• Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα τα μακαρόνια, από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα και την ξινομυζήθρα σπασμένη με το χέρι σε μικρά κομμάτια.

 

Λαζάνια με κιμά και ανθότυρο

1 πακέτο λαζάνια (500γρ)
400γρ κιμά βοδινό
400γρ κιμά χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 μεγάλα καρότα
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
500γρ ντομάτες στον τρίφτη ή ένα πακέτο κον κασέ
250γρ ντοματίνια
1 κουταλάκι μέλι ή ζάχαρη
1 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι κανέλα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
500 γρ ανθότυρο
100γρ αλεύρι
100γρ βούτυρο
1 λίτρο γάλα
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
200 γρ κεφαλοτύρι (ή άλλο σκληρό κίτρινο τυρί)

Εκτέλεση της Συνταγής 

Ξεκινάμε με τον κιμά, τρίβουμε το κρεμμύδι και το καρότο στον τρίφτη στις μεγάλες τρύπες και τα βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Αφήνουμε λίγο να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και μετά προσθέτουμε τον κιμά μας. Ανακατεύουμε καλά στην αρχή να σπάσει καλά ο κιμάς μας και μετά το αφήνουμε να τηγανιστεί καλά μέχρι ο κιμάς να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να μην έχει καθόλου υγρά το τηγάνι. Όταν καβουρδιστεί καλά ο κιμάς προσθέτουμε τον πελτέ μαζί με τα ντοματίνια κομμένα στα 4. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες στον τρίφτη (ή την κονκάσε) το μέλι ,κύμινο, κανέλα, αλάτι και πιπέρι, η σάλτσα μας πρέπει να είναι αρκετά αλμυρή μην φοβηθείτε το αλάτι. Την αφήνουμε να βράσει ελαφρώς για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να μελώσει.

Πέρνουμε ενα πυρέξ και βουτυρώνουμε πολύ καλά.Βάζουμε απο κάτω τα φύλλα των λαζανιών, δεν χρειάζετε να αγγίζουν το ένα με το άλλο γιατί μεσα στον φούρνο αυτα θα φουσκώσουν οποτε αφήνουμε κενό μεταξυ τους. απο πάνω, βάζουμε τον κιμά μας σε λεπτή  στρώση και μικρες  κουταλιές απο το ανθοτυρο μας σε ολο τον κιμα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με λαζάνια,κιμά, ανθότυρο, θέλουμε τουλάχιστον 3 στρώματα οπότε υπολογίστε το για να σας φτάσει ο κιμάς, εαν κάνετε 4 στρώματα ειναι ό,τι πρέπει.

Οταν τελειωσετε το στρωσιμο στο πυρεξ αναβετε τον φουρνο στους 180 και ξεκινατε την μπεσαμελ η οποια θα παει απο πανω. Σε μια κατσαρολα λιωνουμε το βουτυρο και προσθετουμε το αλευρι και χτυπάμε με ενα συρμα μεχρι να καβουρδιστει καλα το αλευρι. προσθετουμε λιγο λιγο το γαλα ανακατευοντας συνεχως με το συρμα μεχρι να προστεθεί ολο και οταν παρει βραση. Αφαιρούμε από τη  φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλάτι. Καλύπτουμε τα λαζάνια μας με τη μπεσαμέλ απλώνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο χρώμα από πάνω. 

Σουφλέ με τορτελίνι τυριών, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών

Υλικά της Συνταγής

· 500 γρ. τορτελίνι με τυριά
· ½ μεσαίο μπρόκολο
· 200 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
· 2 κ.σ. ελαιόλαδο
· ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
· 1/3 κ.γ. κουρκουμά
· ½ κ. γ. πάπρικα καπνιστή
· ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
· 120 γρ. αλεύρι
· 150 γρ. βούτυρο
· 1,5 λίτρο ζεστό γάλα 3,5%
· 250 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά
· 2 αυγά μόνο οι κρόκοι
· 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής

· Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς.
· Βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για 2’, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε καλά και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια.
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρές τούφες, το βράζουμε για 1’ στη κατσαρόλα, το αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουμε.
· Στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε τα λαχανικά, μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 2’ λιγότερο, από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
· Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών μαζί με το μπρόκολο.
· Τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να καίγονται ελαφρώς εξωτερικά για να μας δώσουν ένα ωραίο καπνιστό άρωμα, περίπου 5’.
· Ρίχνουμε τη πάπρικα, τον κουρκουμά, το σκόρδο σε σκόνη, και το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο 1’ πριν τελειώσουμε το σοτάρισμα.
· Παράλληλα, λιώνουμε σε μία άλλη κατσαρόλα με μεγάλη βάση, το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
· Ρίχνουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις ώστε να καβουρδιστεί καλά.
· Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις μέσα στη κατσαρόλα, καθώς ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην μας σβολιάσει το μείγμα.
· Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες, σβήνουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ½ από το τριμμένο τυρί, τους κρόκους, μοσχοκάρυδο, αλάτι όσο χρειάζεται, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
· Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος (26*34), ρίχνουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
· Ρίχνουμε το 1/2 της μπεσαμέλ μαζί με τη μισή ποσότητα από το τριμμένο τυρί που έχουμε κρατήσει και τα ανακατεύουμε προσεκτικά.
· Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στο φούρνο, στη μεσαία θέση για 25’ με 30’.
· Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.
· Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Δείτε το breakfast@star 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top