Όχι απλά μηλόπιτα - 5 τέλειες συνταγές για γλυκά με μήλο

Βάλε τα μήλα στις συνταγές και τη διατροφή σου!

Μήλο! Κόκκινο, πράσινο, πολυμορφικό, φθινοπωρινό και με την ικανότητα ένα την ημέρα να αρκεί για να κάνει τον γιατρό πέρα. Για αυτό, και εμείς το τοποθετήσαμε σε 5 γλυκές συνταγές που δεν θα φτιάξεις μόνο μία φορά...

Στον Λίβανο ετοιμάζουν την μεγαλύτερη μαρμελάδα μήλο ever

Τάρτα με μήλα και αλατισμένη καραμέλα

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. Βούτυρο
  • 280 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
  • 80 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
  • 1 Αυγό

Για τη γέμιση

  • 5 Κόκκινα μήλα μεσαία
  • 100 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ. Βούτυρο
  • 1/2 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη

Για την αλατισμένη καραμέλα

  • 1/2 συσκευασία Καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
  • 60 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1/2 κ.γ. Αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:
• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε τη ζάχαρη, στρωμένη ομοιόμορφα στη βάση του.
• Το τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει καραμέλα.
• Ανακατεύουμε την καραμέλα με μια κουτάλα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, προσθέτουμε στο τηγάνι το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους τα υλικά.
• Πλένουμε τα μήλα με νερό, τα στεγνώνουμε, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με το κοτσάνια και τα κόβουμε σε κύβους, μέχρι 1 1/2 εκ. .
• Ρίχνουμε τα μήλα στο τηγάνι, τα ανακατεύουμε μαζί με την καραμέλα και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο, ώστε να χάσουν αρκετά υγρά, να μαλακώσουν και να μελώσουν.
• Προσθέτουμε την κανέλα στο τηγάνι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι για λίγο στην άκρη, να κρυώσουν.

Για τη ζύμη:
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Προσθέτουμε σε ένα μπολ το αυγό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Φοράμε γάντια, προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά ανάμεσα στα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά μεταξύ τους και να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας.
• Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση μιας αποσπώμενης φόρμας για τάρτες, 26 εκ. .
• Μεταφέρουμε μέσα τα 2/3 από τη ζύμη και τη στρώνουμε ισόποσα με τα χέρια μας στη βάση της τάρτας και στα τοιχώματα, ώστε να σχηματίσουμε το γείσο.
• Αφού στρώσουμε τη ζύμη, την πατάμε ελαφρώς από πάνω σε όλη την επιφάνειά της με τη βάση ενός ποτηριού.
• Μεταφέρουμε στη ζύμη τη γέμιση με τα μήλα από το τηγάνι και τα απλώνουμε ομοιόμορφα, ώστε να καλύψουμε τη βάση της.
• Τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε σε μικρά κομμάτια επάνω από τη γέμιση με τα μήλα, ώστε να την καλύψουμε με μια στρώση.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30-35 λεπτά.
• Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Για την αλατισμένη καραμέλα:
• Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε μικρή κατσαρόλα και την ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αχνίσει.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, το αλάτι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχει μια ρευστή και λεία υφή η σάλτσα.
• Ρίχνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι από μικρή απόσταση την σάλτσα καραμέλας επάνω από την τάρτα, ώστε να σχηματίσουμε πολλές λεπτές γραμμές στην επιφάνειά της.
• Σερβίρουμε την τάρτα κομμένη σε κομμάτια.

Cake με μήλο και επικάλυψη καραμέλας

Κρουασανάκια μήλου

Υλικά:

  • 2 μεγάλα πράσινα μήλα
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 3/3 του φλιτζανιού βούτυρο
  • 2 συσκευασίες ζύμη για κρουασάν
  • 1 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι σόδα με lime
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και βουτυρώνεις ελαφρά ένα ταψί μεσαίου μεγέθους.
  • Καθαρίζεις τα μήλα και τα κόβεις σε λεπτές φέτες.
  • Ανοίγεις τη ζύμη για τα κρουασάν και ακολουθείς τις οδηγίες της συσκευασίας, προκειμένου να την κόψεις σωστά και να της δώσεις το κατάλληλο σχήμα. Τοποθετείς εντός κάθε κρουασάν μία μεγάλη ροδέλα μήλου.
  • Αρχίζεις και μεταφέρεις τα κρουασανάκια σου προσεκτικά πάνω στο ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί.
  • Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα και μόλις το μείγμα σου έχει σιγοβράσει το περιχύνεις πάνω από τα κρουασανάκια σου ομοιόμορφα.
  • Ρίχνεις προσεκτικά τη σόδα περιμετρικά του ταψιού και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
  • Απολαμβάνεις το κάθε κρουασανάκι σου όσο είναι ζεστό.

Μηλόπιτα με πράσινα μήλα

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 320 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
  • 80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 30 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο, για το σκεύος
  • 20 γρ. νερό για το άλειμμα
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. μεγάλα πράσινα μήλα
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2½ κ.γ. αλεύρι γ. ο. χ.
  • 1 λεμόνι το χυμό
  • 40 γρ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:

  • Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε σε ένα μικρότερο μπολ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλεύρι, το αλάτι και να ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι.
  • Πασπαλίζουμε από πάνω με το μείγμα τα μήλα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Αφήνουμε για λίγο το μπολ σε μια άκρη, για να το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
  • Προσθέτουμε στο κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με στο σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα γίνει.
  • Βάζουμε το γάντζο, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα όσο προσθέτουμε το νερό μέχρι τα υλικά μας να γίνουν ένα σώμα.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, μεταφέρουμε τη ζύμη στο ξύλο κοπής και τη χωρίζουμε στη μέση.
  • Πλάθουμε κάθε μερίδα σε κυκλικό σχήμα, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε δτο ψυγείο, για 15’.
  • Βγάζουμε τις ζύμες από το ψυγείο, τις ξετυλίγουμε και τις τοποθετούμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη τη μια ζύμη, σε κυκλικό σχήμα με πάχος 2 χιλιοστά και διάμετρο 28 εκατοστά.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο το λιωμένο βούτυρο στη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα τις ταρτιέρας (24 εκατοστά).
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη που ανοίξαμε, στη ταρτιέρα και τη στρώνουμε στη βάση της.
  • Πατάμε ελαφρά με το χέρι μας τα τοιχώματα ώστε η ζύμη, να πάρει το σχήμα της ταρτιέρας.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να προεξέχει λίγο από το γείσο της ταρτιέρας.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση με τα μήλα μέσα στην ταρτιέρα και αλείφουμε με λίγο νερό τις άκρες τις ζύμης.
  • Κόβουμε το βούτυρο για τη γέμιση σε μικρά κομμάτια και τα μοιράζουμε ομοιόμορφα επάνω από τα μήλα.
  • Ανοίγουμε και το δεύτερο ζυμάρι με τον πλάστη, σε κυκλικό σχήμα με πάχος 3 χιλιοστά και διάμετρο 24 εκατοστά.
  • Σκεπάζουμε με το ζυμάρι που ανοίξαμε από πάνω τα μήλα.
  • Πιάνουμε τις άκρες από τα ζυμάρια και τις πιέζουμε για να κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Αφήνουμε περιθώριο 1 με 2 εκατοστά το πολύ και κόβουμε όσο περισσεύει.
  • Κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να δώσουμε ωραίο σχήμα στην τάρτα μας.
  • Με ένα μαχαίρι κάνουμε 4 μικρές τρύπες στο επάνω φύλλο τις τάρτας.
  • Το αλείφουμε με λίγο νερό και το πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη .
  • Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 55’ με 60’.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 20’.

Ανάποδη μηλόπιτα με Crumble

Υλικά:

  • 750γρ μήλα (7-8 μήλα)
  • 125γρ βούτυρο
  • 125γρ ζάχαρη
  • 1 βανίλινη 
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • 3 αυγά
  • 200γρ αλεύρι γοχ
  • 1 κγ μπεικιγκ 
  • 1 κς γιαούρτι
  • Κάρδαμο αλεσμένο (κακουλε) 

Για το crumble

  • 100γρ αλεύρι γοχ
  • 50γρ ζάχαρη
  • 80γρ βούτυρο

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους και τα βάζουμε σε ένα μπολ με μια κουτάλια ζάχαρη, κάρδαμο και τον χυμό από το λεμόνι.
  • Χτυπάμε αυγά, γιαούρτι, βανιλινη, ξύσμα από το λεμόνι και ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο σιγά σιγά. Προσθέτουμε τα ξηρά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Βάζουμε τα υλικά του crumble σε ένα μίξερ με φτερό και χτυπάμε μέχρι να έχουμε υφή βοτσαλάκια.
  • Σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρογγυλό βάζουμε το μίγμα κέικ κάτω, από πάνω τα μήλα και τέλος το crumble.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 45 λεπτά.

Γαλλική μηλόπιτα

Υλικά:

  • 1 κούπα φλ. κρυσταλλική ζάχαρη 
  • 3 κ. σούπας βούτυρο
  • 6-8 μεσαία κόκκινα μήλα
  • 1 ξυλάκι κανέλλας 
  • 3 αστεροειδής γλυκάνισους
  • Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top