Καρυδόπιτα με πασχαλινά αρώματα μας ετοίμασε σήμερα ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην κουζίνα του Breakfast@Star. Μια συνταγή με έντονη γεύση και άρωμα που σίγουρα θα σας ξετρελάνει!
Ας δούμε βήμα βήμα πως μπορούμε να την παρασκευάσουμε.
Υλικά για την καρυδόπιτα
- 400 γρ. αλεύρι μαλακό
- 250 γρ. καρύδια
- 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. βούτυρο
- 130 γρ. φρέσκο γάλα 3,5%
- 5 μεσαία αυγά
- 1 κ.γ κανέλα σε σκόνη
- 1 ½ κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
- 1 βανίλια σε σκόνη
- ½ πορτοκάλι το ξύσμα
- 1 πορτοκάλι το χυμό
Υλικά για το σιρόπι
- 600 γρ. νερό
- 600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 50 γρ. μέλι
- ½ λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Υλικά σερβιρίσματος
Παγωτό βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση για το σιρόπι
- Αρχικά, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μεσαία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρουν μια βράση τα υλικά μας.
- Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει για 5’ , σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μέλι ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εκτέλεση για την καρυδόπιτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
- Προσθέτουμε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο.
- Σταματάμε το μίξερ ρίχνουμε μέσα τα αυγά μαζί με το γάλα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν, για περίπου 2’.
- Παράλληλα βάζουμε σε 2 δόσεις τα καρύδια στο κάδο του μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να σπάσουν σε κομμάτια, όχι πολύ και θρυμματιστούν, για περίπου 1’.
- Ρίχνουμε τα σπασμένα καρύδια σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μαχλέπι και τα αναμειγνύουμε.
- Σταματάμε το μίξερ αφαιρούμε τον κάδο, ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το αλεύρι από το μπολ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο το λιωμένο βούτυρο στα τοιχώματα και τη βάση του ταψιού( 30*40), το πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το τινάζουμε να φύγει η περίσσια ποσότητα.
- Μεταφέρουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα για την καρυδόπιτα μέσα στο ταψί.
- Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα και να ψηθεί εσωτερικά, για περίπου 30’.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με ένα μαχαίρι τρυπάμε ομοιόμορφα την καρυδόπιτα σε αρκετά σημεία στην επιφάνεια της.
- Με μια μεγάλη κουτάλα περιχύνουμε ομοιόμορφα το σιρόπι επάνω από την καρυδόπιτα μας.
- Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και την κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και απολαμβάνουμε.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή Breakfast@star
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.