Λαχταριστοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Το μυστικό για να φτιάξετε τους πιο νόστιμους λαχανοντολμάδες

Αν σας αρέσουν οι λαχανοντολμάδες δοκιμάστε μία νέα συνταγή που προτείνει το foodurismo.

Ταραμοσαλάτα που μοιάζει με μους!

Υλικά της Συνταγής

1 μέτριο λάχανο (1.200-1.400 κιλά) 
2 μεγάλα καρότα σε φέτες λίγα κλαδάκια άνηθο και δυόσμο

Για τη γέμιση

 ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο ή ελιά 
160γρ ρύζι για γεμιστά (χρησιμοποίησα καστανό μπασμάτι, αλλά είναι θέμα γούστου) 

1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι δυόσμο
 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα 
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 
2 ασπράδια
 50 ml ελαιόλαδο
 ξύσμα+χυμό από μισό λεμόνι αλάτι και πιπέρι

Για τον βρασμό

 200 ml ελαιόλαδο
 700 ml νερό 
αλάτι και πιπέρι

 χυμός από 1 ½ - 2 λεμόνια
 2 κρόκους
1 ολόκληρο αβγό 
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ (προαιρετικά) 
ζωμός από τον βρασμό των λαχανοντολμάδων

Εκτέλεση της Συνταγής

Βάζουμε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και την αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Με ένα μικρό και κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε προσεκτικά το κοτσάνι του λάχανου ώστε να αφαιρέσουμε ένα κωνικό κομμάτι του. Δείτε τις φωτογραφίες ή το βίντεο της συνταγής και θα καταλάβετε. Χρειάζεται λίγη επιμονή και προσοχή. Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει με το άνοιγμα από το κοτσάνι προς τα κάτω. Το πιέζουμε για 1-2 λεπτά με μια ξύλινη κουτάλα για να βυθιστεί ολόκληρο στο νερό. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να βράσει 8-10 λεπτά. Με τη βοήθεια από δύο μεγάλες κουτάλες βγάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα με προσοχή γιατί είναι καυτό. Το αφήνουμε πάνω σε σχάρα ή βαθύ μπολ να στραγγίσει και να κρυώσει ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε. Θέλουμε το λάχανο να έχει μαλακώσει και μαραθεί. Όση ώρα το λάχανο βράζει και κρυώνει ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τα ασπράδια και το αλατοπίπερο. Μπορείτε να ψιλοκόψετε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά στο χέρι αλλά μπορείτε και να πολτοποιήστε στο μπλέντερ. Προσωπικά, ένα μεγάλο μέρος των κρεμμυδιών και των μυρωδικών τα πολτοποιώ στο μπλέντερ, είναι πολύ γρήγορο και εύκολο, και κρατάω και λίγα που τα ψιλοκόβω στο χέρι για να έχει περισσότερο χρώμα και ενδιαφέρον η υφή της γέμισης. Προσθέτουμε το ρύζι και ζυμώνουμε καλά το μείγμα του κιμά. Το αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα καρότα. Τα αφήνουμε στην άκρη. Έχουμε μαζί και λίγα κλαδάκια άνηθου και δυόσμου. Σε ξύλο κοπής ή στον πάγκο της κουζίνας ακουμπάμε το λάχανο. Αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα του. Απλώνουμε το κάθε φύλλο στην επιφάνεια εργασίας και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια του. Θέλουμε το κάθε φύλλο να έχει τέτοιο σχήμα ώστε να μας διευκολύνει στο να το γεμίσουμε και να το τυλίξουμε. Τα περισσεύματα, τα κομμάτια δηλαδή που βγάζουμε από τα φύλλα δεν τα πετάμε, αλλά να απλώνουμε στην κατσαρόλα. Δίνουμε νοστιμιά και βοηθούν ώστε οι λαχανοντολμάδες να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα, αλλά να βγουν από αυτή και να σερβιριστούν σωστά. Βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα του κιμά στην άκρη του φύλλου, διπλώνουμε τα πλαϊνά σημεία προς τα μέσα και τυλίγουμε. Τα πρώτα φύλλα, τα απέξω δηλαδή, επειδή είναι αρκετά μεγάλα, καλό είναι να τα κόψετε στα δύο. Αφού αφαιρέστε το σκληρό τμήμα από το κεντρικό κοτσάνι του, κόβετε το εναπομείναν φύλλο στα δύο. Έτσι, θα αποφεύγουμε να έχουμε τεράστιους τους πρώτους λαχανοντολμάδες. Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι ίσοι ούτε και χρειάζεται, απλώς είναι καλύτερο τα μεγάλα φύλλα να τα… φέρνουμε στα μέτρα μας. Κάθε λαχανοντολμά που φτιάχνουμε τον τοποθετούμε στην κατσαρόλα, φροντίστε να τους αραδιάζετε πολύ κοντά τον έναν στον άλλο, "σφιχταγκαλιασμένους" σχεδόν μεταξύ τους. Αφού συμπληρωθεί ένας πάτος, απλώνουμε λίγα κλαδάκια από τον άνηθο και το δυόσμο, σφηνώνουμε και μερικά κομμάτια καρότου στα ενδιάμεσα κενά και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Όταν τελειώσει η διαδικασία ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το νερό. Καλύπτουμε με ένα πιάτο τους λαχανοντολμαδες ώστε να μείνουν αμετακίνητοι κατά τον βρασμό και κλείνουμε το καπάκι. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση ώστε να πετύχουμε σιγανό μαγείρεμα. Οι λαχανοντολμαδες θα είναι έτοιμοι σε μια περίπου ώρα. Για να βεβαιωθούμε, μπορούμε να καρφώσουμε με ένα μαχαίρι το σκληρό τμήμα των φύλλων και να δούμε αν είναι μαλακό. Όταν τραβήξουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε με μια κουτάλα όσο περισσότερο ζωμό μπορούμε. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά -6 έως 8 λεπτά εκτός κατσαρόλας- για να κάνουμε το αυγολέμονο. Η θερμοκρασία του ζωμού δεν πρέπει να είναι κοντά στο σημείο βρασμού, καυτό δηλαδή, για έτσι κινδυνεύουμε να μας “κόψει” το αυγολέμονο, να ψηθεί δηλαδή το αβγό από την υψηλή θερμοκρασία του ζωμού και να κάνει μικρά κομματάκια αυγού στη σάλτσα. Σε ένα μπολ βάζουμε ξύσμα από μισό λεμόνι, χυμό από 1.5-2 λεμόνια, το κορν φλάουρ, τους δύο κρόκους (αυτούς που κρατήσαμε από τα ασπράδια που ρίξαμε στο μείγμα της γέμισης) και ένα ολόκληρο αβγό. Χτυπάμε πολύ καλά με σύρμα (αυγοδάρτη) μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα, καλά ομογενοποιημένο. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλατοπίπερο. Με μια κουτάλα παίρνουμε από τον ζεστό ζωμό και ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών ενώ ανακατεύουμε αδιάκοπα. Συνεχίζουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο το ζωμό. Το μείγμα του αυγολέμονου είναι έτοιμο και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τους λαχανοντολμαδες. Ανακινούμε καλά την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και σερβίρουμε. Οι λαχανοντολμαδες ταιριάζουν πολύ ωραία με φρέσκο ψωμί, μια ωραία φέτα ή γραβιέρα και ένα κρασί που αγαπάμε να πίνουμε. Την τελευταία φορά που έκανα λαχανοντολμαδες αντί για τυρί τους έφαγα με ένα ωραίο στραγγιστό κατσικίσιο γιαούρτι και ήταν πολύ καλή ιδέα, δοκιμάστε το !

 Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com/
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top