Φτιάξτε την πιο νόστιμη και γευστική σαλάτα με φακόρυζο

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή για το φακόρυζο

Το καλοκαίρι όλοι μας τρώμε πιο ελαφριά και κυρίως προτιμάμε τις σαλάτες. Αν έχετε βαρεθεί όμως να καταναλώνετε τις συνηθισμένες, επιλέξτε μία με φακόρυζο που είναι και light και θρεπτικό και έχει και σίδηρο.

Δροσερή σαλάτα Caprese με ντοματίνια, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Τα υλικά  της Συνταγής

 200 γρ. φακές μαύρες ή τις κλασικές
1 σκελίδα σκόρδο
2 φύλλα δάφνης (για το βράσιμο)
 100 γρ. ρύζι μπασμάτι καστανό ή απλό 
1 ώριμη σφιχτή ντομάτα σε κύβους 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
1 μικρό αγγούρι (Κνωσσού) σε μικρά κομμάτια 
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη 
1 ώριμο αβοκάντο 3-4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα άνηθο και δυόσμο

 Για τη σάλτσα

 60 ml ελαιόλαδο 30 ml ξύδι (μηλόξυδο ή από σταφύλια, ο,τι θέλετε) 
30 ml χυμός λεμονιού 
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα 
αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση της Συνταγής

Ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το σκόρδο και τη δάφνη να βράσουν για 20 περίπου λεπτά. Προσέξτε να μην παραβράσουν, καλύτερα να είναι al dente. Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνετε, τις ξεπλένετε λίγο και τις αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Το ίδιο κάνετε και με το ρύζι. Τι ξεπλένετε ελαφρά και το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι να βράσει. Βάζετε ένα μέρος ρύζι, δύο μέρη νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Όταν είναι έτοιμο κι αυτό το αδειάζετε στο μπολ με τις φακές. Ανακατεύετε καλά κι αφήνετε 10-15 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Προσθέτετε στο μπολ και τις φακές και το ρύζι όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το αγγούρι, τα μυρωδικά, το αβοκάντο. Ανακατεύετε ελαφρά. Σε ένα βάζο ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι όσο εσείς θέλετε και χτυπάτε να γίνουν όλα μια παχύρρευστη κρέμα. Την αδειάζετε πάνω στη σαλάτα και ανακατεύετε. Σερβίρετε τη σαλάτα με φετούλες πορτοκάλι χωρίς κουκούτσια και μεμβράνες. Μια ωραία ιδέα, είναι να προσθέσετε στη σάλτσα και λίγο χυμό πορτοκάλι, να βάλετε δηλαδή αντί για 30 ml χυμό λεμονιού, μίξη λεμόνι και πορτοκάλι. Επίσης, μπορείτε να τροποποιήσετε το μείγμα των μυρωδικών, αντί για άνηθο και δυόσμο, μπορείτε να βάλετε μαϊντανό και άνηθο, ή να παραλείψετε τελείως τα μυρωδικά που σας δίνω και να βάλετε φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Είναι άλλο βέβαια το γευστικό αποτέλεσμα αλλά αν σας αρέσει ο κόλιανδρος έχει πολύ ενδιαφέρον, απλώς μην τον αναμείξετε καλύτερα, είναι τόσο χαρακτηριστική και ιδιαίτερη η γεύση και το άρωμά του, που είναι προτιμότερο να είναι μόνος του. Μπορείτε να προσφέρετε τη σαλάτα με ένα τυρί, για παράδειγμα μια βουτυράτη μοτσαρέλα ή μια ωραία φέτα, ταιριάζει επίσης πολύ με σολωμό ή τόνο αλλά μπορείτε κάλλιστα να την σερβίρετε σκέτη, ως έχει, αν νηστεύετε ή είστε χορτοφάγος ή vegan. 

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com/
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top