Mοσχαρίσιος σιδηρόδρομος γλασαρισμένος με ζωμό λαχανικών σε υγρή μορφή

Ο Λάμπρος Βακιάρος σας δίνει την πιο λαχταριστή συνταγή

Το πρωί της Τρίτης, ο Λάμπρος Βακιάρος μπήκε στην κουζίνα της «Φωλιάς των Κου Κου» και ετοίμασε μια πρωτότυπη συνταγή.

Ο σεγ εξήγησε στους τηλεθεατές την διαδικασία παρασκευής του μοσχαρίσιου σιδηρόδρομου με ζωμό λαχανικών σε υγρή μορφή.

Υλικά 

Για τον σιδηρόδρομο

2 κιλά μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος
3 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε υγρή μορφή
1/2 φλ. τοματίνια
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 μεσαίο πράσο
1 φλ. λευκό κρασί λευκό
1 φλ κέτσαπ
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1/3 φλ. σόγια
3 κ.σ. μέλι
ξύσμα από 1 λάιμ + χυμό από μισό

Για τις πίτες καλαμποκιού

2 φλ. αλεύρι καλαμποκιού
1 1/2 -2 φλ.νερό (ζεστό)
1 κ.γ. αλάτι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

500 γρ. γιαούρτι
1 αγγουράκι κομμένο σε κύβους ή τριμμένο
2 κ.σ. μουστάρδα
1/2 κ.γ. κύμινο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις κορτεζίνες

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς στον αέρα.
  • Σε ένα ταψί προσθέτουμε τα τοματίνια, το κρεμμύδι, το πράσο, το κρασί, μαζί με μία κούπα νερό. 
  • Αλείφουμε με το ζωμό όλη την επιφάνεια από τις κορτεζίνες και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε μία σχάρα πάνω από τα λαχανικά στο ταψί και καθίζουμε πάνω σε αυτή τις κορτεζίνες. (Σε περίπτωση που δεν έχουμε σχάρα βάζουμε το κομμάτι με τα κόκκαλα προς τα κάτω πάνω από τα λαχανικά). 
  • Βάζουμε μία λαδόκολλα πάνω από το κρέας και κλείνουμε πάρα πολύ καλά το ταψί με τουλάχιστον 4-5 φύλλα αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 1.45 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και δυναμώνουμε στους 230 βαθμούς.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τη κέτσαπ, το ζωμό, τη καπνιστή πάπρικα, τη σόγια, το μέλι το ξύσμα και χυμό από λάιμ και μια κούπα υγρά από το ταψί. Δίνουμε μια βράση και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 10-12’ μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ καλά με αρκετή σάλτσα τις κορτεζίνες και ψήνουμε στο φούρνο για 15’ περίπου προσθέτοντας με το πινέλο έξτρα σάλτσα 2-3 φορές.

Για τις πίτες καλαμποκιού

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι το νερό και το αλάτι και πλάθουμε σε μια ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ένα μπολ για 20 - 30 λεπτά έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι το αλεύρι καλαμποκιού έχει απορροφήσει όλο το νερό. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια. Βάζουμε το κάθε μπαλάκι ενδιάμεσα από 2 φύλλα λαδόκολλα και με ένα πλάστη το ανοίγουμε σε λεπτή πίτα.
  • Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις ζεσταθεί αρκετά, χωρίς λάδι ψήνουμε τη κάθε πίτα για περίπου 50’’ από τις 2 πλευρές ή  μέχρι να δούμε να φουσκώνουν ελαφρών και να δημιουργούνται μαύρες κηλίδες. 

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Για τη τελική σύνθεση

Αφαιρούμε με πολύ μεγάλη ευκολία το κόκκαλο από το κρέας και στη συνέχεια το σερβίρουμε με τις πίτες καλαμποκιού και την σάλτσα γιαουρτιού.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top