Ένα χριστουγεννιάτκο γλυκό και συγκεκριμένα εκμέκ τσουρέκι έφτιαξε ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».
Υλικά:
Για το σιρόπι
· 250 γρ. νερό
· 250 γρ. ζάχαρη
· φλούδες από ένα λεμόνι
Για τη βάση
· 8-10 φέτες τσουρέκι
· 40 γρ. βούτυρο
Για την κρέμα
· 1,3 λίτρο γάλα
· 120 γρ. ζάχαρη
· 2 συσκευασίες άνθος Αραβοσίτου Βανίλια
· 60 γρ. βούτυρο παγωμένο
Για τη σύνθεση
· 550 γρ. crème
· 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης σπασμένα
· κουβερτούρα σε νιφάδες
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
· Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
· Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά!
Για τη βάση από το τσουρέκι:
· Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
· Βάζουμε τις φέτες από το τσουρέκι μαζί με το βούτυρο σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
· Απλώνουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί 25x35 εκ. φροντίζοντας να καλύψουμε όλα τα κενά από τη βάση του ταψιού μας.
· Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι αφού έχουμε αφαιρέσει τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί όλο το σιρόπι μας.
Για την άνθος αραβοσίτου βανίλιας:
· Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
· Βάζουμε το 1 λίτρο γάλα αλλά κρατάμε τα 300 γρ. , τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε.
· Σε ένα μπολ βάζουμε το άνθος αραβοσίτου βανίλιας, με τη μισή ζάχαρη και τα 300 γρ. γάλα που κρατήσαμε.
· Μόλις πάρει βράση το μείγμα στην κατσαρόλα μεταφέρουμε πολύ αργά στο μπολ με το άνθος αραβοσίτου ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και βάζουμε πάλι στη φωτιά.
· Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
· Απλώνουμε πάνω από το τσουρέκι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σφίξει το γλυκό.
· Απλώνουμε το Crème με ένα κουτάλι και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω στo Crème μας.
· Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης σπασμένα και σερβίρουμε.
Δείτε όλη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»