Έτσι θα φτιάξετε την πιο νόστιμη ανάποδη μηλόπιτα

Ο Λάμπρος Βακιάρος έδειξε βήμα-βήμα τη διαδικασία

Στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» μπήκε ο Λάμπρος Βακιάρος και έφτιαξε την πιο νόστιμη ανάποδη μηλόπιτα.

Ο σεφ που πάντα δίνει στους τηλεθεατές του Star ξεχωριστές ιδέες, έδειξε βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία.

Απολαυστικός μπακλαβάς με καρύδια και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά

Για τα μήλα

•    300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
•    100 γρ βούτυρο
•    3 ξυλάκια κανέλας
•    3-4 τμχ αστεροειδή γλυκάνισο
•    4-5 καρφάκια γαρύφαλλο
•    18-20 κόκκινα μήλα

Για τη ζύμη 1η επιλογή: Μπισκοτένια γέυση (pate sable)

•    300 γρ. αλεύρι
•    120 γρ. βούτυρο
•    120 γρ. ζάχαρη άχνη
•    1 πρέζα αλάτι
•    2 μεγάλα αυγά

Για τη ζύμη 2η επιλογή: Ουδέτερη Γεύση Ζύμης (pate brise)

•    300 γρ. αλεύρι
•    180 γρ. βούτυρο (παγωμένο)
•    1 πρέζα αλάτι
•    5 γρ ζάχαρη άχνη
•    1 μεγάλο αυγό
 

Aυτό το cake θα σας ξετρελάνει! Είναι και νόστιμο και light

Διαδικασία

Για τη ζύμη

1.    Διαλέγουμε πως θελουμε να είναι η ζύμη μας. Για πιο μπισκοτένια και τραγανή γεύση επιλέγουμε τη 1η επιλογή. Αν θέλουμε λίγο πιο άγλυκη ζύμη επιλέγουμε τη 2η επιλογή η οποία όμως είναι λίγο πιο εύθραυστη.
2.    Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι και με τις άκρες των δακτύλων μας τα αναμειγνύουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία στον κάδο του μίξερ με το εργαλείο για τις ζύμες.
3.    Μόλις το μείγμα έχει ενσωματωθεί και ‘δέσει΄μεταξύ του, προσθέτουμε το αυγό και ενσωματώνουμε.
4.    Σχηματίζουμε μία μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30’- 1 ώρα να σφίξει.
Για τα μήλα.

Για τα μήλα 


5.    Καθαρίζουμε όλα τα μήλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ (δεν μας πειράζει αν μαυρίσουν). Κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια με ένα parisienne ή ένα μικρό κουτάλι αφαιρούμε τα κουκούτσια και με ένα μικρό μαχαίρι καθαρίζουμε τις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια κόβουμε το κάθε μισό στη μέση έτσι ώστε να έχουμε τέσσερα κομμάτια από το κάθε μήλο.
6.    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στη κάτω αντίσταση και αέρα. Αν ο φούρνος μας δεν έχει αυτό το συνδυασμό βάζουμε είτε την κάτω αντίσταση είτε πάνω κάτω αντίσταση.
7.    Σε ένα ταψί 25 Χ 30 πασπαλίζουμε τη ζάχαρη διαμοιράζουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια, όπως επίσης και όλα τα μπαχαρικά.
8.    Ξεκινώντας από την άκρη του ταψιού στοιβάζουμε κάθετα (όρθια δηλαδή) όλα τα μήλα μέχρι να σφηνώσουν καλά μεταξύ τους και να μην κουνιούνται καθόλου. Σε αυτό το σημείο θα μας έχουν μείνει περίπου 10 με 12 κομμάτια μήλου τα οποία τα κρατάμε για την συνέχεια.
9.    Μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο και το βάζουμε να ακουμπάει απευθείας πάνω στο πάτο. Ψήνουμε τα μήλα για 40-45 λεπτά. Περίπου στο μισό χρόνο (20-25) ελέγχουμε αν έχουν αρχίσει να βγάζουν τα υγρά τους και με τα μήλα που μας έχουν περισσέψει, συμπληρώνουμε τα κενά που θα έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε τα μήλα να είναι και πάλι σφιχτά και μεταξύ τους στο ταψί.
10.    Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αδειάζουμε με προσοχή όλα τα υγρά που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό σε μία κατσαρόλα. Δίνουμε μία βράση και βράζουμε περίπου για 10 -15 λεπτά μέχρι η καραμέλα να έχει πάρει ένα βαθύ σκούρο χρώμα. Σε αυτό το σημείο περιχύνουμε αμέσως την καραμέλα πάνω από τα μήλα και με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) παίρνουμε την καραμέλα που θα έχει μείνει στο σκεύος.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top