Ο σεφ που γνώρισε την ελληνική κουζίνα σε Γάλλους προέδρους

Ιδιαίτερες συνταγές με τις γκουρμέ λιχουδιές από την Ελλάδα και την Κύπρο

Ανδρέας Μαυρομάτης

Τι θα λέγατε για κεφτέδες σαλιγκαριών; Προτιμάτε μήπως κρεμ μπρουλέ με ταχίνι, ή ίσως έναν μαριναρισμένο μπακαλιάρο με πράσινα σπαράγγια, γλυκομπίζελο και σάλτσα από αυγοτάραχο;

Τα υλικά για κρεμ μπρουλέ με ταχίνι

Κρέμα με ταχίνι

  • 375 γρ. ρευστή κρέμα γάλακτος
  • 175 γρ γάλα πλήρες
  • 5 κρόκοι αυγού
  • 83 γρ. πολύ ψιλή ζάχαρη
  • 100 γρ. ταχίνι
  • 40 γρ. χοντρή ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

Για τα τραγανά τουιλ με σμέουρα

  • 25 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. πολύ ψιλή ζάχαρη
  • 35 γρ. κουλί από σμέουρα
  • 25 γρ. αλεύρι

Την εκτέλεση της συνταγής αλλά και ακόμα περισσότερες γκουρμέ λιχουδιές Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορείτε να τα βρείτε στο βιβλίο «45 Recettes De Grece, Avec Amour» δηλαδή «45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη», του Κύπριου σεφ Ανδρέα Μαυρομάτη.

Μέσα από τις ιδιαίτερες συνταγές του, ο Ανδρέας Μαυρομάτης έκανε τις γκουρμέ λιχουδιές της Ελλάδας και της Κύπρου περιζήτητες στους Γάλλους και χάρισε στην ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό διάσημους φίλους και την ύψιστη γαστρονομική διάκριση, το πρώτο της παγκοσμίως και μοναδικό μέχρι σήμερα αστέρι Michelin.

Ο Κύπριος σεφ είναι ιδιοκτήτης του «Les Mavrommatis» στο Παρίσι, του πρώτου ελληνικού εστιατορίου εκτός Ελλάδας, που αποδεικνύει ότι η ελληνική κουζίνα μπορεί να μπει στο χάρτη της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Κάθε μία από τις 45 συνταγές του βιβλίου, προσκαλεί τους αναγνώστες να ανακαλύψουν νέες μεσογειακές γεύσεις και μυρωδιές, να ταξιδέψουν με όλες τους τις αισθήσεις από την ηπειρωτική Ελλάδα, ως τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα βουνά της Κύπρου. Είναι όλες εμπνευσμένες από την παιδική ηλικία του Ανδρέα Μαυρομμάτη στο χωριό του στη Λεμεσό, την κουζίνα της μητέρας του, τα οικογενειακά τραπέζια. Χρησιμοποιώντας ελληνικά και κυπριακά  τοπικά προϊόντα και εμπλουτίζοντας την ελληνική κουζίνα με τις μαγειρικές τεχνικές της Γαλλίας, καταφέρνει να δημιουργήσει εκλεπτυσμένα πιάτα με φροντισμένη όψη, που διατηρούν ένα δυνατό μεσογειακό χαρακτήρα.

Τη δημιουργική, παραδοσιακή κυπριακή και ελληνική κουζίνα τους, στην αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη εκδοχή της, που έχει προκύψει από τη συνένωσή της με τις γαλλικές τεχνικές, έχουν γευτεί και αγαπήσει πολλοί διάσημοι εκπρόσωποι των τεχνών και της πολιτικής ζωής της Γαλλίας και της Ελλάδας. Ανάμεσά τους, η Κατρίν Ντενέβ,  ο Φρανσουά Ολάντ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ, ο Γκάρι Κασπάροφ, η Κάρλα Μπρούνι, ο Κώστας Γαβράς, ο Νίκος Αλιάγας, ο Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς. 

Στο νέο του βιβλίο ο Ανδρέας Μαυρομάτης αποκαλύπτει 45 από αυτές τις συνταγές, δίνοντας αρχικά στους Γάλλους και τώρα στους Έλληνες, τη δυνατότητα να μαγειρέψουν και να γευτούν πιάτα όπως: «Καρπούζι και φέτα με χυμό από ραβέντι και καρπούς σαμπούκου», «Χοχλιούς Κρήτης με ντομάτα, πλιγούρι και χυμό νεροκάρδαμου», «Ζωμό φρέσκων φασολιών με μαστίχα, ραβιόλια με μανιτάρι και χαλούμι», «Ποτ-ο-φε με λαχανικά και ελληνικό τσάι του βουνού» και πολλά άλλα.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top