Τέσσερα ψέματα για την ευτυχία που πίστεψες και τελικά δεν ισχύουν

Επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και μπορεί να μας προκαλέσουν κατάθλιψη

γυναικα που γελαει

Η έρευνα στον τομέα της νευροεπιστήμης αποκαλύπτει ότι πολλά από αυτά που έχουμε εκπαιδευτεί να πιστεύουμε ότι θα μας κάνουν ευτυχισμένους, μπορούν τελικά να βλάψουν τον εγκέφαλό μας και να μας κάνουν πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη. 

4+1 λάθη που κάνουμε στη σχέση και χωρίζουμε

Ο Daniel Amen νευροεπιστήμονας ψυχίατρος, αποκαλύπτει 4 από τα πιο κοινά ψέματα για την ευτυχία που ακούσαμε όλη κάποια στιγμή, τα πιστέψαμε, αλλά τελικά καλό δεν μας κάνουν:  

 Ψέμα 1: Το να έχεις περισσότερο από κάτι που αγαπάς θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο 

Ο εγκέφαλός μας συνηθίζει σε εμπειρίες υψηλής απόλαυσης, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη ευχαρίστηση για να νιώσουμε το ίδιο αποτέλεσμα, παρόμοια με τον τρόπο που οι άνθρωποι χρειάζονται όλο και περισσότερη κοκαΐνη για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο φτιαξίματος. Αυτό φθείρει τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ο Δρ. Amen λέει ότι το έχει δει σε αρκετούς επαγγελματίες αθλητές, ηθοποιούς και μουσικούς καλλιτέχνες. 

Ψέμα 2: Τα χρήματα  

Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό. Ωστόσο, στις ΗΠΑ η σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας εξαφανίζεται όταν ένα άτομο κερδίζει πάνω από 75.000 $ περίπου. Για μια μελέτη του 2018, οι πλούσιοι άνθρωποι ρωτήθηκαν τι χρειάζονταν για να φτάσουν να βάλουν ένα τέλειο 10 στην ευτυχία τους. Οι περισσότεροι είπαν δύο έως δέκα φορές περισσότερα από αυτά που είχαν. Η επιθυμία για περισσότερα χρήματα εξαφανίζει την ευτυχία γιατί ό,τι κι αν έχεις δεν είναι ποτέ αρκετό. 

Ψέμα. 3: Η κατανάλωση αλκοόλ  

Η κατανάλωση cocktails, κρασιού ή μπύρας μπορεί να σου χαρίσει μία πρόσκαιρη ευθυμία, αλλά έχει μόνιμες παρενέργειες που στραγγίζουν την ευτυχία. Το να πίνεις ένα έως επτά ποτά την εβδομάδα συρρικνώνει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου στο JAMA Neurology. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει τη λήψη αποφάσεων, κάτι που μπορεί να αναστατώσει την καριέρα, τις σχέσεις και την υγεία σου, αποτελώντας μία σίγουρη συνταγή δυστυχίας. Αν και είναι πιθανό για κάποιους να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο, δεν πρέπει να βασίζεσαι σε αυτό ως ενισχυτικό ή ρυθμιστικό της διάθεσης. 

4 πράγματα που θα σου συμβούν όταν γνωρίσεις αυτόν τον έναν που περιμένεις

Ψέμα 4: Η ζάχαρη  

Η κατανάλωση γλυκών μπορεί να προσφέρει μια στιγμιαία αίσθηση ευδαιμονίας, αλλά κλέβει την ευτυχία μακροπρόθεσμα. Τι κάνει τη ζάχαρη τόσο δυσάρεστη τροφή; Εκτός από το ότι είναι προφλεγμονώδες και εθιστική, σχετίζεται με την κατάθλιψη, καθώς και με άνοια, διαβήτη και παχυσαρκία. Πού είναι η ευτυχία σε αυτά; Όπως και με το αλκοόλ, μπορείς να απολαύσεις τα γλυκά με μέτρο, απλώς φρόντισε να πεινάς στ’ αλήθεια όταν το κάνεις και να προσέχεις να μη χρησιμοποιείς το φαγητό ως τρόπο ρύθμισης των συναισθημάτων σου. 

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top