Πώς είναι να μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί

5+1 συμβουλές για να μην «κλατάρεις» στο τέλος της διαδρομής

παιδί

Μικρές ονειρευόμασταν να παντρευτούμε τον πρίγκιπα. Τον έναν και μοναδικό, να δημιουργήσουμε την τέλεια οικογένεια που τα Σαββατοκύριακα θα τρώγαμε όλοι μαζί στον κήπο και θα πηγαίναμε βόλτα στο πάρκο παίζοντας ανέμελα και γελώντας με τα παιδιά μας.

Tι είδους μητέρα είσαι με βάση το ζώδιο της Σελήνης σου

Όλα αυτά όμως και χωρίς προειδοποίηση για την λαίλαπα που ενδεχομένως θα ακολουθήσει καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος και το παραμύθι που εσύ ονειρευόσουν μετατρέπεται σε εφιάλτη και αντί για το ‘’έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα’’, η οικογένεια χωρίζεται στα δυο και μένει μόνη η μαμά για να αναπληρώσει και τους δύο γονεϊκούς ρόλους.

Θύματα σε όλα αυτά είναι φυσικά τα παιδιά που καλούνται να διαχειριστούν μια νέα πραγματικότητα καθώς και η μαμά, που καλείται να ανταποκριθεί στο νέο status quo με υπευθυνότητα και υπομονή.

Ας μην τα βάφουμε όμως όλα μαύρα, υπάρχει και το καλό σενάριο σε όλα αυτά το οποίο λέει ότι αν δεν μπορείς να ‘’κάνεις χωριό’’ με έναν άνθρωπο, καλύτερα ο καθένας να τραβάει τον δρόμο του. Τις συνέπειες βέβαια τις πληρώνει ο ένας, όλα όμως μπορούν να γίνουν με καλό προγραμματισμό και αρκετή υπομονή.

Ας δούμε λοιπόν 5+1συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξεις ώστε να έχεις μια λειτουργική και ευτυχισμένη μονογονεϊκή οικογένεια.

1ο Το πρώτο και κυριότερο είναι να αισθάνεσαι εσύ καλά με τον εαυτό σου! Αν είσαι εσύ καλά, θα είναι και οι γύρω σου. Η ευτυχία εξάλλου είναι μεταδοτική. Προσπάθησε να ικανοποιείς πρώτα τις δικές σου ανάγκες, ώστε να μπορείς να ικανοποιείς και τις ανάγκες του παιδιού σου.

2ο Πρόσφερε περίσσια αγάπη, στοργή, σημασία στο παιδί σου ώστε να αισθανθεί ότι είναι το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή σου.

3ο Βάλε διακριτά όρια στην αυταρχική συμπεριφορά και στην υπερπροστατευτικότητα ώστε το παιδί να καταλαβαίνει που κάνει λάθος και εσύ που υπερβαίνεις τα όρια.

4ο Αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο στο παιδί σου, μίλα μαζί του, δίνε του ενθάρρυνση, μοιράσου σκέψεις, συναισθήματα.

5ο Προσπάθησε να υπάρχει στον περίγυρο σου ένα άτομο του αντίθετου φύλου που εσύ εμπιστεύεσαι, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο συμπεριφοράς και ατόμου για το ίδιο το παιδί.

6ο Εάν νιώθεις να ‘’χάνεις την μπάλα’’ ζήτησε βοήθεια από συγγενείς και φίλους. Δεν είναι κακό. Είναι καλό να αποφορτίζεσαι και το παιδί να νιώθει ότι ανήκει σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η οικογένεια ανεξάρτητα από τι δομή έχει, συμβάλει στην ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι πρωτίστως σημαντικό τα

παιδιά να μεγαλώνουν με αγάπη, ασφάλεια, σταθερότητα και φροντίδα. Ενώ διαφορετικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα και δυσλειτουργικότητα.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top