Διατροφή στο Σχολείο: Η σημασία του κολατσιού για τα παιδιά μας

Η διακεκριμένη διατροφολόγος, Φανή Οικονομοπούλου εξηγεί τα οφέλη

Το σχολείο είναι το μέρος που τα παιδιά μας περνάνε αναμφισβήτητα μεγάλο μέρος της ημέρας τους. 

Αν κόψω τα λιπαρά θα χάσω βάρος- Μύθος ή αλήθεια;

Το σχολείο είναι ο χώρος που μαθαίνουν, που βρίσκονται με τους φίλους τους και που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητά τους. 
Όπως επισημαίνει στο star.gr η Πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Msc Κλινική Διατροφή, μερικές φορές, ενώ φροντίζουμε η σχολική τους τσάντα να είναι γεμάτη με τα απαραίτητα βιβλία και τετράδια για την επόμενη μέρα, κάποιες φορές παραλείπουμε κάτι πολύ σημαντικό: το κολατσιό τους. 

Θέλεις κάτι γλυκό; Δες μερικές light επιλογές

Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των μικρών μας φίλων καθώς η μέρα τους είναι γεμάτη υποχρεώσεις καταναλώνοντας έτσι μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε για την αναπλήρωση αυτής της ενέργειας κατά τη διάρκεια της παραμονής στο σχολείο ώστε να επιτυγχάνουμε τις μέγιστες επιδόσεις και να μην «αλλοιώνουμε» το διατροφικό τους πρόγραμμα.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να παρέχουμε στα παιδιά μας κολατσιό καθημερινά στο σχολείο;

Η καταξιωμένη διατροφολόγος μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικό να παρέχουμε στα παιδιά μας κολατσιό καθημερινά στο σχολείο.

Τι να φας πριν την προπόνηση για να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα

1. Αναπλήρωση ενέργειας: Η διάρκεια παραμονής των παιδιών μας στο σχολείο είναι συχνά μεγάλη και τα παιδιά χρειάζονται μια σταθερή πηγή ενέργειας για να παραμείνουν ενεργά και συγκεντρωμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το σωστά επιλεγμένο κολατσιό μπορεί να παράξει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες για να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους. 

2. Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών:  Το κολατσιό, όταν επιλέγεται σωστά, μπορεί να προσφέρει στους μικρούς μας φίλους την ευκαιρία πρόσληψης ενός μεγάλου εύρους βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων, πρωτεϊνών, καλών λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, την υγεία και την ευεξία του οργανισμού, ιδιαίτερα στις σχολικές ηλικίες που οι ανάγκες των μικρών μας φίλων είναι ακόμα μεγαλύτερες. 

3. Λειτουργία του εγκεφάλου: Η σωστή διατροφή συμβάλλει ενεργά στη γνωστική λειτουργία του οργανισμού. Ένα καλά ισορροπημένο κολατσιό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να συγκεντρωθούν καλύτερα στην τάξη, να αντιλαμβάνονται τον μεγάλο όγκο πληροφοριών που λαμβάνουν και να διατηρούν καλές σχολικές επιδόσεις. 

4. Πρόληψη της πείνας: Η πείνα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα όπως δυσφορία, εκνευρισμό ή πόνο στο στομάχι, δυσκολεύοντας τα παιδιά να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους. Ένα χορταστικό και θρεπτικό κολατσιό στο σχολείο βοηθά στην αποφυγή της πείνας και των σχετικών επακόλουθων αλλά συμβάλλει και στην αποφυγή της επιλογής ανθυγιεινών σνακ, όπως γλυκά ή αλμυρά σνακ με υψηλά επίπεδα σακχάρων και αλατιού. 

5. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Τα τακτικά προγραμματισμένα σνακ βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση ενός γεύματος / κολατσιού ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, καθώς η απορρύθμισή του που μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης. 

6. Διατροφικές προτιμήσεις και αλλεργίες: Η επιλογή ενός γεύματος από το σπίτι, επιτρέπει στους γονείς να προσαρμόσουν τις διατροφικές προτιμήσεις και περιορισμούς των παιδιών τους. Τα παιδιά με αλλεργίες ή διατροφικούς περιορισμούς μπορούν να έχουν ασφαλή και κατάλληλα γεύματα χωρίς ανησυχία. Έτσι, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς αισθάνονται ασφάλεια σχετικά με το τι καταναλώνουν τα παιδιά τους όσο βρίσκονται στο σχολείο. 

7. Ενυδάτωση: Ένα ορθά επιλεγμένο κολατσιό πρέπει να περιλαμβάνει ενυδατικούς παράγοντες, όπως νερό ή χυμούς, βοηθώντας τα παιδιά να παραμείνουν ενυδατωμένα όλη την ημέρα, κάτι που είναι απαραίτητο για τη συνολική ευεξία και τη γνωστική τους λειτουργία. Μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε περιεκτικότητα νερού. 

8. Προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών: Η προετοιμασία κολατσιού από το σπίτι δίνει στους γονείς τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουν τα παιδιά τους. Τους επιτρέπει να προωθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες συμπεριλαμβάνοντας ποικιλία φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις επεξεργασμένες και ανθυγιεινές επιλογές. 

9. Ασφάλεια Τροφίμων: Η συσκευασία των σνακ και του γεύματος σε κατάλληλα δοχεία διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση. Οι γονείς μπορούν να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένα τάπερ και κατάλληλες συσκευασίες. 

10. Ανεξαρτησία: Η προετοιμασία και η συσκευασία των σνακ και του γεύματος μπορεί να διδάξει στα παιδιά τρόπους να είναι υπεύθυνα, να μάθουν να κάνουν σωστές επιλογές τροφίμων και να προετοιμάζουν τα γεύματά τους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ανεξαρτησίας και των απαραίτητων δεξιοτήτων για τη ζωή τους. Οι σωστές επιλογές γευμάτων για το σχολείο είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν ξεφεύγουμε από τις διατροφικές συνήθειες που έχουμε διδάξει στα παιδιά και παράλληλα η σωστή διατροφή ακόμα και στο σχολείο συμβάλλει στη συνολική ευημερία τους, όπως τη σωματική και ψυχική τους υγεία, τις σχολικές τους επιδόσεις και της ανάπτυξης σωστών και υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Παράλληλα, εξασφαλίζει ότι έχουν την απαραίτητη ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και ενυδάτωση για να αποδώσουν στο μέγιστο κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, καλύπτοντας παράλληλα τις ατομικές διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις τους. Δεν ξεχνάμε ότι για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση μπορεί να προκύψει, συμβουλευόμαστε πάντα έναν επαγγελματία διατροφολόγο ώστε να μας καθοδηγήσει με τον καλύτερο τρόπο για το πώς πρέπει να προετοιμάζουμε τα σχολικά γεύματα των παιδιών μας.


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top