Aυτές είναι οι τροφές που βοηθάνε τον εγκέφαλό μας να παραμείνει «νέος»

Τι αναφέρει γιατρός στην ιατρική σχολή του Harvard

Η σωστή διατροφή δεν κάνει μόνο την επιδερμίδα μας να μοιάζει πιο νεανική αλλά βοηθά και τον εγκέφαλό μας να παραμείνει νέος.

Όπως τόνισε η  Dr. Uma Naidoo που είναι γιατρός στην ιατρική σχολή του Harvard University και διευθύντρια ψυχιατρικής διατροφής στο Massachusetts General Hospital, η βιταμίνη που έχουμε ανάγκη είναι η Β.

Eφτά υγιεινά snacks με λίγες θερμίδες

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης συνδέεται με την εμφάνιση της άνοιας, τη διανοητική αναπηρία και την κατάθλιψη.

Το Β Complex είναι μία  ομάδα από 8 βιταμίνες που έχουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των κυττάρων.

Ποιες είναι όμως οι θαυματουργές τροφές;

Αυγό

Το αυγό έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες. Περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D, ψευδαργύρου, ασβεστίου και όλες τις βιταμίνες Β. 

Γιαούρτι

Άλλη μία τροφή πλούσια σε  ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D, ψευδαργύρου, ασβεστίου και όλες τις βιταμίνες Β είναι το γιαούρτι. 

Όσπρια

Αν σου αρέσουν τα όσπρια, μπορείς να τα καταναλώσεις χωρίς τύψεις, καθώς περιέχουν υδατανθράκες, αμινοξέα, φυτικές ινες, βιταμινες και ιχνοστοιχεία. Επίσης είναι εξαιρετική πηγή Β9 και μικρών ποσοτήτων Β1, Β2, Β3, Β5 και Β6.

Σολομός

Αν τρελαίνεσαι για σολομό, μπορείς άφοβα να τον προσθέσεις στη σαλάτα σου, στο τοστ σου ή να τον γευτείς ακόμη και σκέτο. Είναι πλούσιος σε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σε Β2, Β3, Β6 και Β12. 

Ηλιόσπορος

Οι ηλιόσποροι μπορεί να έχουν λίγες θερμίδες παραπάνω, βοηθούν ωστόσο τον εγκέφαλο να παραμείνει «νέος» καθώς έχουν βιταμίνη Β5. Μπορείς να τους φας σκέτους, να τους ρίξεις στο γιαούρτι σου ή στις σαλάτες σου.

Φυλλώδη λαχανικά

Αν σου αρέσουν οι πράσινες σαλάτες. Φάε σπανάκι και σέσκουλο. Τα δύο λαχανικά, είναι πλούσια σε Β9. 

Ποιες είναι οι 8 βιταμίνες του συμπλέγματος

Βιταμίνη Β2

Η συγκεκριμένη βιταμίνη, βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων και βρίσκεται στα αυγά, στο συκώτι, στο άπαχο κρέας, τα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά.

Βιταμίνη Β3

Η Β3 προσφέρει στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία και βοηθάει το νευρικό σύστημα. Β3 περιέχουν τα μανιτάρια, το συκώτι, το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι και το αβοκάντο.

Βιταμίνη Β5

Η Β5 βοηθά τα κύτταρα να παράγουν βιταμίνες και βρίσκεται σε τροφές όπως: φράουλες,  καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς, κρέας και γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη Β6

Η Β6 βοηθάει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς και στην αιμοποίηση. Μάλιστα, τα ικανοποιητικά επίπεδα αυτής της βιταμίνης συνδέονται με τον χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η Β6 υπάρχει στις πιπεριές, κουνουπίδι, μπανάνες, κοτόπουλο, δαμάσκηνα και αβοκάντο.

Βιταμίνη Β7 

H βιταμίνη Β7, έχει την ικανότητα να μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια και να συμβάλει στην καλή λειτουργία του συκωτιού. Καλή πηγή είναι τα αυγά, το τυρί, το συκώτι, το αβοκάντο, ο σολομός και οι σαρδέλες.

Βιταμίνη Β9

Η βιταμίνη Β9 λέγεται αλλιώς φυλλικό οξύ και μπορούμε να τη βρούμε σε τροφές όπως όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια, αβοκάντο, αβγά και φιστίκια.

Βιταμίνη Β12

Η Β12 συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση του DNA. Μπορούμε να τη βρούμε σε τροφές όπως αυγό, μοσχαρίσιο, γαλακτοκομικά, ψάρια, πουλερικά, θαλασσινά, γάλα σόγιας.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top